Közélet

2011.12.05. 07:09

Óriási átveréssorozat, ön is az áldozatok között lehet!

Nyaralni szeretett volna a szolnoki nyugdíjas házaspár, végül a saját hobbikertjét is elveszítette hiszékenysége miatt. Az üzletkötők utolérhetetlenek, vagy nem adnak érdemleges választ nekik.

Szoljon.hu

— Átvertek bennünket: mintegy hárommillió forintot fizettünk három év alatt üdülésért, de nem jutottunk el nyaralni egyetlenegyszer sem — panaszolta lapunknak a szolnoki Sz. György és felesége. — A kálváriánk 2008 júliusában kezdődött, amikor egy zalakarosi üdülési hetet vásároltunk. Az üzletkötők akkor azt ígérték, hogy havi 13 ezer forintot kell fizetnünk két évig, majd ezt követően visszavásárolják tőlünk az üdülési hetet. Igaz, mindez csak szóban hangzott el, de a havi befizetésünk jóval meghaladta a megbeszélt összeget: 17-20 ezer forintnak megfelelő eurót követeltek rajtunk havonta. Összesen közel egymillió forintot fizettünk be eddig a zalakarosi üdülési hétért (ötvenezer forintot évente csak az üdülő fenntartásáért), de még egyszer sem voltunk ott nyaralni. Arra ugyanis már nem futotta  — panaszolták.

A nyugdíjas házaspár egy újabb ajánlatot kapott 2009 novemberében: egy másik, üdülési heteket árusító cég üzletkötője azt ígérte nekik, hogy eladják 2 millió 800 ezer forintért a zalakarosi üdülési hetüket. A bevételből „csupán” egymillió forintot tartanak meg maguknak. Ennek fejében viszont rábeszélték őket, hogy vegyenek egy hetet az általuk értékesített soproni szállodában is.

— El kellett adnunk az hobbikertünket, hogy megvásárolhassuk a soproni üdülési hetet egymillió-háromszázezer forintért (így már „csak” az 50 ezer forintos fenntartási költséget kell évente fizetnünk). Ebben az üdülőben sem töltöttünk el egyetlen napot sem pihenéssel — jegyezte meg a pórul járt házaspár, akiket a múlt év elején egy újabb, harmadik cég keresett fel egy „nagyszerű” ajánlattal: eladják mindkét üdülési hetüket, ha vásárolnak Hajdúszoboszlón egy üdülési hetet. Sz .-ék részletekben ennek a cégnek mintegy 580 ezer forintot fizettek ki. Az  évi fenntartási költség ez esetben több, mint 60 ezer forint évente.

— Most fizetjük a három üdülőhasználat évi fenntartási költségét, és a zalakarosi részletet. Holott egyik helyre sem jutottunk el nyaralni. Az üzletkötők, a cégek ügyvezetői elérhetetlenek. Ha sikerül őket utol érni, rendreutasítanak, hogy várjunk a sorunkra —  folytatta. — De a kegyelemdöfés csak ezt követően következett: idén egy hirdetés útján találkoztunk azzal a férfival, aki felajánlotta, hogy eladja mindhárom üdülési hetünket. Költségei fedezése céljából 180 ezer forintot fizettünk ki. Azóta ő is elérhetetlen. Mi már üdülni sem szeretnénk, csak elfelejteni az egész kálváriát. A szerződésben az áll: ha nem fizetjük a költségeket és a részletet, egyoldalúan felmondhatják a szerződést és elveszítjük az általunk eddig befizetett összeget. Attól félünk azonban, hogy megterhelik a házunkat, ha nem fizetjük a fenntartási költségeket és a zalakarosi részletet. Sor kerülhet erre, ha nem fizetünk a továbbiakban semmit? Hová fordulhatunk?
Az  üdülési jogot árusító cégek képviselői közül kettőt sikerült utolérni telefonon. Hasonló választ kaptunk, mint a panaszos: „Azon vagyunk, hogy eladjuk az  üdülési  hetet, de meg kell érteniük Sz.-éknek, hogy akadnak, akik a sorban előrébb állnak náluk. Kaptunk már árajánlatot, de túl alacsonynak találtuk azt. Amint érdemleges ajánlatot kapunk, telefonon és írásban is értesítjük majd őket.”

Ügyvéd tud megbízható választ adni

— Általánosságban, a hivatalos iratok és szerződések ismerete nélkül, nem lehet érdemi tanácsot adni a házaspárnak — mondta dr. Kókai Gábor ügyvéd. — Ha szeretnének megbízható, felelős választ kapni, mindenképp tanácsos lenne ügyvédhez fordulniuk, aki alaposan átvizsgálná az iratokat.

Szoljon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!