Közélet

2011.12.14. 15:16

Pálmafák alatt, gondok között

Szathmáry István

A napokban eszembe jutott egy, a háborúban végsőkig kimerült és elszegényedett Poroszországban megesett régi történet. Fáradt, éhes, lerongyolódott katonák vonultak az őszi sárban, amikor a szemerkélő esőben árokparton üldögélő csoportba botlottak. Kiderült, hogy saját uralkodójuk, Nagy Frigyes eszegeti ott tábornokaival a földből kikapart nyers, sáros krumplit, s ezeket az embereket innentől kezdve az ördög ellen is harcba lehetett volna vinni, mert tudták, hogy a király menne legelöl.

Most itt ülünk az árokparton, majszoljuk a sáros nyers krumplit, közben nézegetjük néhány, az úton közeledő vezetőnket, akik lebarnulva, elégedett képpel térnek meg éppen a pálmafák alól, ahol vállukra nehezedő súlyos gondjainkat vitatták meg kellemes körülmények között. Bizonyára hasznosat végeztek, csak kérdés, hogy ezt nyugodt lélekkel elmesélhetik-e bárkinek, mert ha ez még valamennyire épeszű ország, nem számíthatnak túl népes hallgatóságra.

Nehéz elképzelni, mi vezette azt a néhány megyei önkormányzati vezetőt, aki képes volt munkavégzés ürügyén felélni a kongó megyei kasszák utolsó filléreit, de mondhatom, nagy hibát követtek el vele. Sokat elvittek abból a bizalomból, ami nélkül még vidámabb időben sem lehetne gond nélkül politizálni, de mostanában meg végképp kilátástalan az egyre nehezebben élő embereket egy közös célra mozgósítani. Talán az javítana valamit a kialakult képen, ha vagy visszamennének a saját költségükön oda, ahonnan jöttek, vagy más módon köszönnének el végleg a közélettől, aminek szolgálatára igencsak érdemtelenné váltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!