Közélet

2011.12.12. 19:49

Retteghetnek az autósok - óriási razzia az utakon

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) az egész Európai Uniót átfogó közlekedésbiztonsági ellenőrzéseket szervez, amelyhez Magyarország is minden alkalommal csatlakozik.

Szoljon.hu

Police officer examining teenage driver's (16-17) licence

Fotó: Getty Images

A nemzetközi fokozott közúti ellenőrzés időpontja 2011. december 16-17. Az európai kampány kifejezetten az ittas állapotban és a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt történő járművezetés visszaszorítására irányul.

— Megyénkben 2011. év első 11 hónapjában 603 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset következett be— mondta el a Szoljon.hu-nak Szabó Zita őrnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. — Ezek közül 84 esetben volt a baleset okozója ittas, ami az összes balesetek 13,9%-a. Ezen balesetek közül 4 halálos, 33 súlyos, 47 pedig könnyű sérüléses volt. A kerékpárosok tekintetében még rosszabbak az adatok. 130 személysérüléses közlekedési balesetet okoztak kerékpárosok, akik közül 34 volt ittas, azaz a balesetet okozók 26%-a nem volt józan.

Szabó Zita elmondta, a közlekedésbiztonsági ellenőrzés keretén belül az ittas járművezetők kiszűrésén túl kiemelt figyelmet fordítanak a passzív biztonsági eszközök használatára, a szabálytalan előzés, az elsőbbségi jog és a szabálytalan kanyarodás szabályainak megszegőire, valamint tilos jelzésen áthaladók felderítésére is. A forgalom-ellenőrzés alatt a megállított alkoholszondás ellenőrzés alá lesznek vonva.

— Kérjük a járművezetőket, hogy kellő megértéssel és toleranciával vessék alá magukat a rendőri intézkedésnek még abban az esetben is, amennyiben egy-egy akció során több alkalommal kerülnek megállításra járművezetők – tette hozzá az őrnagy.

Szoljon.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!