Közélet

2011.12.30. 14:27

Rossz hírünk van: ezért visz haza kevesebb pénzt jövőre

Ha a munkáltató úgy dönt, jövő nyártól tilos lesz az alkalmazottaknak borravalót elfogadni. Amennyiben nem tiltják meg az elfogadását, akkor az adóbevallásban fel kell tüntetni a jatt összegét.

Munkatársunktól

— Borravaló? Viccel? Sokszor örülünk, ha a viteldíjat ki tudják fizetni az utasok. Hiszen előfordul, hogy öt-tíz forinttal kevesebbet adnak egy fuvarért — számolt be Tóth Sándor, az egyik szolnoki taxitársaság elnöke. — Ritkább esetben van példa arra, hogy például 580 forint helyett 600 forintot fizetnek és ideadják a húsz forint borravalót — tette hozzá.

Jövő év júliustól a munka törvénykönyve jogszabállyal tiltja a borravaló és a hálapénz elfogadását, amennyiben a munkáltató erről máshogy nem rendelkezik. A vonatkozó, munkavállaló kötelességeiről szóló bekezdése szerint, „A munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki.” Ha a munkáltató engedélyezi a borravaló elfogadását, akkor azt a munkavállalónak az adóbevallásában fel kell tüntetnie. Amennyiben ez nem történik meg, akkor törvénysértést követ el a munkavállaló, az azonban még nem tisztázott, ezért milyen szankciókkal lehet majd számolni.

Az országos érdekvédelmi szervezetek már most kifogásolják az intézkedés bevezetését, mert ők nem ebben látják a gazdaság kifehérítésének lehetőségét.

A vendéglátásban leginkább a pincérek kapnak pluszpénzt a vendégektől. Bár van olyan ország, ahol a felszolgálási díj benne van az árban, a hazánkban levő éttermek többsége nem tartozik ezek közé. A hivatalos árnál körülbelül 10-15 százalékkal szokás többet adni úgy, hogy a végösszeg kerek legyen, a borravaló azonban nem haladhatja meg a végösszeg 15 százalékát.

— A kormány elképzelése szerintem betarthatatlan — fűzte a tervezethez a szolnoki Vatai Larion pincér. — Nem titok: a mi szakmánkban a havi fix bér sokszor kevesebb, mint a kapott borravalók. Fizetésünket úgy határozzák meg, hogy a munkáltató már eleve arra épít, úgyis adnak egy kis „zsebbevalót” a vendégek. Vannak olyan kollégák is, akiknek csak a borravalókból kell megélnie. Ha egy átlagos helyen dolgozó felszolgáló bevételét nézzük, fele-fele arányban van a fix bére és ez a fajta pluszjövedelem. Az más kérdés, hogy a borravalók összege évről évre egyre kevesebb. Sokan fizetnek ugyanis bankkártyával, ezekben az esetekben a vendégek egy forintot sem csúsztatnak a zsebünkbe. Persze, vannak gavallér urak is: nemrégiben 20 ezer forintot kaptam egy külföldi magyartól, abban a hónapban egészen jó volt a fizetésem — mesélte Larion, aki azt is elmondta, a felszolgálók inkább a középkorú uraktól számítanak borravalóra, a hölgyek ugyanis nem adakozó típusúak. A pincérek szerint ha a kormány elképzelése valóban életbe lép, az általában törvénykövető nők a jövőben egyáltalán nem fognak több pénzt otthagyni az asztalon, mint amennyiről a számla szól.

— A mi szakmánkban jelen van a borravaló — mondta el a kérdés kapcsán a jászsági Kis Marianna kozmetikus. — A szalonba járó vendégek rendszeresen kisebb-nagyobb összegekkel honorálják a munkánkat, kedvességünket, de ők ezt természetesnek tartják. Mi soha nem kértük, nem is kérjük a borravalót, az árainkba nem építjük be a szokásos 10-15 százalékot. Ezzel kapcsolatos panasszal sem találkoztam még az évek során. Ellenben a pluszpénznek köszönhetően nem voltunk rákényszerítve arra, hogy növeljük a szolgáltatásaink árát. De az áfa emelkedése, valamint a borravaló ilyen módon történő szankcionálása valószínűleg áremelésekkel jár majd. Ez nekünk és az ügyfélnek sem jó.

Erika szintén egy kozmetikában dolgozik. Mint mondta, adnak borravalót a vendégei, de annak nagysága soha sem a fizetendő összegtől, hanem a fizető személytől függ. Nem jellemző, hogy egy többezres tételnél adnak még jattot is. Viszont kisebb összegeknél előfordul, hogy a kozmetikába látogató hölgyek felfelé kerekítenek.

A hálapénzzel még számolni kell

Az egészségügyben jelen lévő hálapénz rendszere már régóta támadások kereszttüzében áll. De vajon ez megszüntethető egy munkáltatói tiltással?

— A jogszabály a hálapénzrendszer megszüntetésére törekszik — fejtette ki dr. Bene Ildikó, a szolnoki Hetényi Géza kórház főigazgatója. — Ezt fontosnak tartjuk, de véleményünk szerint amíg a jövőkép, az életpályamodell és az ehhez kapcsolódó bérrendezés nem történik meg, addig a jogszabály adta keretek között a hálapénzzel számolni kell.

Átlagkeresetek alakulása gazdasági ágak szerint a megyében 2010-ben (bruttó, forint)
Kereskedelem, gépjárműjavítás:          158 161
Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás:   119 711
Művészet, szórakoztatás, szabadidő:     198 684
Humán egészségügyi, szociális ellátás:  177 155
Forrás: KSH

— A jogszabály a hálapénzrendszer megszüntetésére törekszik — fejtette ki dr. Bene Ildikó, a szolnoki Hetényi Géza kórház főigazgatója. — Ezt fontosnak tartjuk, de véleményünk szerint amíg a jövőkép, az életpályamodell és az ehhez kapcsolódó bérrendezés nem történik meg, addig a jogszabály adta keretek között a hálapénzzel számolni kell. A felszolgálók bérébe sokszor belekalkulálják, hogy zsebbe is kap némi fizetéskiegészítést -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!