Közélet

2011.12.31. 09:25

Sok múlik a szülő hozzáállásán

Megdöbbenve olvastam a tegnapi Új Néplapban annak a hölgynek a történetét, akit egy kapu előtt hagytak annak idején a szülei.

V. A-né, Törökszentmiklós

Teljesen át tudom érezni a döbbenetét, amit az váltott ki belőle, hogy évtizedekkel a történtek után találkozni tudott az édesanyjával. Ám a viszontlátásban nem sok öröme volt.

Mindig elkeserítenek az efféle hírek. Hiszen arról szólnak, hogy akadnak szülők, akik eldobják maguktól a gyermeküket. Szerencsés esetben legalább beteszik egy inkubátorba a csöppséget, mint amilyen — szerintem nagyon helyes módon — a megyei kórházban is működik. De sajnos hallottunk már olyan ügyekről is, amikor az anyja vagy az apja, vagyis éppen azok a személyek oltja ki a kicsi életét, akiknek pedig a leginkább kellene vigyázniuk rá.

Soha nem tudtam megérteni, miért szül gyermeket valaki, ha nem akarja megtartani. A családtervezésnek ugyanis tudatosnak kell lennie, nem valami ad hoc dolognak. A gyermekvállalás az ember egyik legfontosabb döntése az életében, amelyet csak átgondoltan, körültekintően hozhat meg. Hiszen nemcsak a saját életében, hanem a csöppségében is sok múlik azon, hogy összetartó, szeretetben felnövő családban élnek-e vagy sem.
Még az a szerencse, hogy az anyukák és apukák túlnyomó többsége komolyan veszi a szülői tennivalóit. Mert talán rajtuk múlik leginkább, hogy egy egészséges, fejlődőképes társadalom legyen ebben az országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!