Közélet

2011.12.18. 13:10

Szívmelengető: egy rászoruló gyermek éves támogatását vállalják

Advent és karácsony táján nehéz élethelyzetben élő embertársaink felé jobban fordul a figyelem. Ilyenkor megnövekednek az önkéntes segítő munkát végző szervezetek feladatai is.

Szathmáry István

dv841006

Vajk Ödön, a szolnoki Belvárosi Plébánia Caritas csoportjának vezetője elmondta, számosan tekintik szívügyüknek az adakozást. Kevésből is adó magánemberek mellett vállalkozók sok rászoruló gyermek élelmezéséről gondoskodnak, például a Baross úton és a Széchenyi-lakótelepen üzleteket fenntartó látványpékség is folyamatosan támogatja őket. A cég tulajdonosa kereste meg a szervezetet, s azóta minden műszak végén a szolnoki Kőrösi úton levő anyaotthonba szállítanak péksüteményt ingyen, de másokat is ellátnak kenyérrel. A Caritas keddi ruhaosztásainál megjelenő körülbelül hatvan ember számára is térítés nélkül biztosítanak kenyeret. A Szolnok-Tisza Rotary Club jótékonysági orgonakoncert-bevételét, 260 000 forintot utalta át részükre gyermekélelmezésre. A Tisza-Rotary által szétosztott harminc számítógépből négyet szolnoki gyermekek kaptak.

Dr. Szabó Károly a szolnoki református szeretetszolgálat vezetője elmondta, ruhát, tartós élelmiszert, bútort, néha műszaki cikkeket, készpénzt gyűjtenek, amit részben a gyülekezet ad össze, részben jótékonysági rendezvényekből származik. Ebből készpénzben rászorulóknak csaknem 350 000 forint támogatást tudtak adni, 10 gyermek pedig iskolakezdési támogatásként kaphatott összesen 50 000 forintot.

Khaled Lászlótól a szolnoki Metodista Egyház lelkipásztorától azt tudtuk meg, hogy most egy holland adományból tudtak több helyre támogatást küldeni, illetve a Cornelius Háza Missziós Egyesület karácsonykor az Újvárosban fog adományokat szétosztani.

Magánvagyonukból segítenek

Lits László a Remondis Zrt. ügyvezető igazgatója magánvagyonából öt esztendeje számos rászoruló gyermek étkeztetését segíti. Baráti körével a Caritas-szervezettel működik együtt. A tőlük kapott névsorból választják ki azt a 15-20 gyermeket, akik közül barátai általában egy-egy fő éves támogatását vállalják, a fennmaradó, körülbelül negyven százalékuk étkezését ő finanszírozza.

Óvodások a rászorulókért

A szolnoki Mustármag Katolikus Óvodában minden évben gyűjtenek a szülők tartós élelmiszert a rászorulók számára, tájékoztatta lapunkat Somogyiné Tálas Anikó intézményvezető. Az adományokat a Caritas csoportjának adják át, akik szétosztják a rászorulók között. Így a gyermekekben is tudatosul, hogy vannak nehéz sorsú, támogatásra szoruló emberek. Ezzel a gyermekeket kezdettől fogva együttérzésre, segítőkészségre nevelik, s ennek sikerét az is mutatja, hogy ők maguk is hoznak be egy-egy játékot rászoruló gyermekek számára.

Szathmáry István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!