Közélet

2011.12.21. 18:11

Új jelenség a bíróságon a megélhetési pereskedés

Külső szemlélő számára úgy tűnik, egy kórház jogtanácsosa jórészt műhibaperekkel, panaszos ügyekkel foglalkozik.

Szoljon.hu

justice

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Munkája azonban ennél jóval sokrétűbb: míg egy ügyvéd megteheti, hogy egy-egy témakörre szakosodik, egy egészségügyi intézményben munkajogtól az uniós pályázatok jogi hátterén át egészen a már említett peres ügyekig mindenből naprakésznek kell lenni. Dr. Őri Adrienne, a Hetényi Géza kórház jogtanácsosa talán épp ezért szereti ennyire munkáját.

— A jogi egyetemen még nekem is csak homályos elképzeléseim voltak róla, mit is takar pontosan egy kórházi jogász munkája — emlékszik vissza Őri Adrienne. — Mivel a kártérítési perek érdekeltek leginkább, ebből írtam a diplomamunkámat, a konzulensem dr. Krasznai Géza, a kórház akkori megbízott főigazgatója volt. Akkoriban Németországban éltem és úgy terveztem, csak néhány napra látogatok haza karácsonyra. Krasznai tanár úr azonban megkeresett, s felkínálta a kórház jogászi állását. Gyorsan kellett döntenem, így a pár napos látogatás vége hazaköltözés lett, de azóta sem bántam meg.

A feladataim közé tartozik többek között az intézet jogi képviselete peres és hatósági eljárásokban, szerződéskötések és közbeszerzési eljárások lebonyolításában való közreműködés, panaszügyintézés, részvétel a szabályzatok elkészítésében. Azt szoktam mondani, hogy én olyan jogász vagyok, akinek a kórház az egyetlen ügyfele. Ennek az intézménynek azonban a teljes jogi hátterét biztosítom, szakvizsga előtt álló jogász kollegámmal és jogi asszisztens kolleganőmmel.

Különös elismerést jelent számomra, hogy a főigazgatónő — mint ahogy a korábbi intézetvezetők is — teljes mértékben megbízik a szakmai felkészültségemben, gyakorlatilag semmit sem hagy jóvá addig, amíg az én ellenjegyzésem nem szerepel a dokumentumon a törvényességi háttér biztosítékaként. Ez azonban a büszkeség mellett természetesen óriási felelősséget is jelent.

Nagy ajándéka az életnek, hogy ilyen kivételesen jó hangulatú helyen dolgozhatom. Túlzás nélkül mondom, hogy otthonról elindulva a munkahelyemre hazaérkezem. A munkatársaim egyben a családot, barátokat is jelentik számomra, bármikor számíthatunk egymásra. És szintén nagy ajándék, hogy a családom maximálisan elismeri a munkámat, a párom mindenben támogatja az elképzeléseimet, a gyermekeimre pedig  igazán büszke lehetek.

A Hetényi kórház jogtanácsosa egyfajta fehér hollónak számít szakmájában, ugyanis az intézet minőségirányítási munkájába is tevékenyen bekapcsolódik, így kölcsönözve egy új és rendhagyó szemléletet a minőségirányítási tevékenységnek.

Ezt oktatja is, rendszeresen tart előadásokat a Nyugat-magyarországi Egyetem orvos-közgazdász és a DEOEC Népegészségügyi Kar által szervezett minőségügyi szakember képzésének keretében. Tagja egy egészségügyi-jogi szakfolyóirat szerkesztőbizottságának.
A kórház peres ügyei pedig természetesen ugyancsak rendszeres elfoglaltságot jelentenek számára.

— Általánosságban elmondható, hogy nagyjából tíz eljárás mindig folyamatban van, a perek kimenetelét tekintve pedig semmivel sem állunk rosszabbul, mint az országos átlag, sőt a pernyertes ügyek mindig nagyobb arányban vannak — hangsúlyozza. —  Sajnos egyre gyakoribb az úgynevezett „megélhetési pereskedés”, nem is szakmai kifogásokkal élnek, hanem olyan lelki tényezők miatt, amelyeknek érthető módon szubjektív a megítélése. Manapság egyébként egyre kevésbé vállaljuk fel a peren kívüli egyezségeket, hiszen szinte kiszámíthatatlan a perek végkimenetele, inkább a bíróság ítéletére bízzuk magunkat.

Dr. Őri Adrienne munkája a kórház fenntartóváltása kapcsán újabb felelősségteljes feladattal bővült a közelmúltban, őt bízták meg ugyanis az átadás-átvételi bizottság vezetésével.

— Természetesen rendkívül sok munkát jelent annak biztosítása, hogy a kórház fenntartása a megyei önkormányzattól átkerül az államhoz, úgy tapasztaljuk azonban, hogy ez egyelőre dokumentum alapú átvételt jelent, csupán a kórház működéséhez kapcsolódó adatok biztosítása a dolgunk — magyarázza. — Úgy vélem, az átlagemberek számára a későbbiekben sem fog ez különösebb, érezhető változást jelenteni, hiszen a fő cél a biztonságos betegellátás és a források optimális kihasználására való törekvés. Számomra azonban ez azt jelenti ezekben a napokban, hogy az elmúlt évektől eltérően a két ünnep közötti idő is munkával telik. Természetesen az egész család készül a karácsonyra, a Jézuskánál már „megrendeltük” az ajándékokat, illetve a fát már meg is kaptuk tőle. Ezt 23-án a gyerekekkel együtt fogjuk feldíszíteni, s egy teljes napig feszülten figyeljük majd, vajon mikor és mi kerül a fa alá. Ennek a várakozásnak különös, varázslatos hangulata van nálunk, közben pedig én jó háziasszonyként sütök-főzök, hiszen már előre megterveztük az ünnepi menüt. Karácson

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!