Közélet

2012.03.23. 12:27

Pályakezdő nagymama, aki még életében egy órát nem dolgozott

Szikrázó napsütés fogad Cibakházán, a tavaszi idő munkára biztatja a lakosokat. A központban tujákat metszegetnek, a polgármesteri hivatal udvarán álló fóliasátor alatt kertész ültet virágmagokat, a határban illegális szemétlerakó telepet takarít egy egész csapat — mindannyian közmunkások.

Joó Zsuzsa

Fotós:

Szépül a falu, a településre betérő átutazók idilli képet látnak. Ennek azonban nagy az ára: az önkormányzat szinte folyamatos „harcban” áll a dolgozókkal, az ellenőrzés és a szankció általános.

— Majdnem elsírtam magam, amikor megláttam, hogyan lapátolja a havat februárban néhány közmunkás... — kezdi beszélgetésünket Fekete Géza, Cibakháza alpolgármestere. — A lapát is rosszul állt a kezükben, lerítt róluk, nincsenek hozzászokva a hóeltakarításhoz, talán a munkához se — ingatja fejét. Látszik, volna még mit mesélnie, de inkább behívja Szöllősi Györgyöt. Ő a közmunkások vezetője, a férfi koordinálja a 40 fős csapatot.

— Ennyien vesznek részt most a Start munkaprogramban, mindannyiukat a munkaügyi központ közvetítette ki. Érdekük is volt, hogy regisztrálják magukat és dolgozzanak, másként semmiféle ellátást nem kapnának — mondja a „brigádvezető”, majd megoszt velünk néhány érdekességet. Kiderül például, hogy a már négy éve működő közmunkaprogram kapcsán döbbent rá az önkormányzat, milyen sok pályakezdő él a településen, nem feltétlenül a fiatal korosztályból.

— Két éve egy nagymama jelentkezett közmunkára, mint pályakezdő. Életében még egy órát nem dolgozott. Így azon, hogy tavaly 40-45 éves pályakezdők álltak munkába, már nem is csodálkoztunk — teszi hozzá. Elmeséli azt is, hogy a dolgozók csaknem felének nem voltak rendben a papírjaik, pontosabban nem is léteztek az iratok: néhány munkába álló soha nem látott még adókártyát például. — Emlékszem, januárban többen egy nagy barna borítékot lobogtattak a kezükben, kérdezve, mi az, tán megbüntették mindannyiukat? Az adóbevallásuk volt...

Megérkezik a polgármester, Hegyes Zoltán is, kezében egy dobozka: használt alkoholszondákat gyűjtött össze az elmúlt időszakból.

— Nézze csak, ezek a szondák szinte kiakadtak. Közmunkásainkkal fújattuk meg őket munka előtt. Gyakorlatilag tökéletes részegséget mutattak ki, ezért is tettem el őket emlékbe — kopogtatja meg az üveget, melyben kristályok színeződtek kékre az alkohol hatására. Elmeséli, nem egy dolgozót a kocsmából hoztak ki munkaidőben, ez főleg „turnusváltáskor” fordult elő.

Ha szeretné megtudni, milyen érdekességeket meséltek még a településen, elolvashatja a pénteki Új Néplapban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!