Közélet

2012.04.14. 10:41

Különös történet: így menekült meg a megyei házaspár a Titanicról

Száz esztendeje nyugszik hullámsírjában a legendás Titanic, a luxusgőzös, melyet kora leggyorsabb és legbiztonságosabb hajójaként tartottak számon. Bár hosszú évtizedekig kutatták a tragédia okait, még mindig számos rejtély övezi azt a bizonyos április 14-i napot, amikor a brit utasszállító hajó jéghegynek ütközött, majd másnap hajnalban elsüllyedt. A hajón több magyar is utazott.

Joó Zsuzsa

— Évekig töprengtem, hogyan kerülhetett az egykor a községükben élő Weress házaspár a gőzösre — gondolkodik hangosan Fekete Géza. Cibakháza jelenlegi alpolgármesterével apró mozaikokból próbáljuk összerakni a száz évvel ezelőtti események megyei vonatkozását. Ami biztos, hogy a tragédiát Cirbusz Géza egyetemi tanár, Horváth Dénes egyetemi hallgató, Reischl Mátyás hajón dolgozó pincér, Kisik Antal és felesége, valamint a Weress házaspár túlélte. Róluk 1992. júniusában egy írás is megjelent a Cibaki hírek hasábjain, dr. Kertész Dénes tollából. A szerzőt és magát a Weress családot már nem tudjuk kifaggatni a szerencsétlenségről, hiszen már nem élnek. Apró információk, régen elejtett félmondatok utalnak arra, hogy Weress Zoltán és felesége valóban a hajón utazott.

— Zoli bácsi és Irma néni 1952 tavaszán költözött egy cibaki albérletbe Budapestről, mint „osztályidegenek” — meséli Fekete Géza. — Mici néni — mi csak így szólítottuk — családneve Baghy. Mivel találtam egy ilyen nevű családot, arra következtetek, rokonok lehettek, emiatt a családi kötődés miatt kerülhettek Cibakházára — vélekedik a férfi, aki hozzáteszi, igen keveset tudnak az itt élők a Weress házaspárról, hiszen akkoriban nem volt ildomos olyanokkal találkozgatni, akik kitelepítettek voltak.

— Amikor egy helybéli tanító, Toperczer Andorné hagyatékát kiárusították, Weress doktor is vásárolt magának egy harmincas évekbeli könyvet. Ebben a kiadványban az akkortájt élt grófi családokat mutatták be. Zoli bácsi megkért, én vigyem el hozzá ezt a könyvet. Majd amikor belenézett, csak annyit mondott, ezeket az embereket ők mind ismerték — emlékezik Fekete Géza.

Valószínűleg tehát nem potyautasként tartózkodtak a hajó fedélzetén, feltételezhetően a másod- vagy az első osztályon foglalhattak maguknak kabint. Ha szeretné megtudni a történet folytatását, miket meséltek még a Cibakháziak a Titanic túlélőiről, olvassa el a szombati Új Néplapot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!