Közélet

2012.04.10. 13:03

Már széthordták a tanyát

Széthordtak egy tanyát Törökszentmiklós mellett, mostanra szinte már csak a falak maradtak. Az utóbbi időben pedig már a tanyát körülvevő fasort is ritkítják a tolvajok...

R.Á.

„Domboldalon áll egy régi kunyhó!” Ez a dalszöveg jut eszünkbe, ahogy a 46-os számú út mellett lévő tanya felé autózunk. Messziről nem látszanak a hiányosságok, az ember azt gondolja, ilyen környezetben szívesen élne. Közelebb érve azonban már egy másik idézet ötlik fel bennünk: „Vár állott, most kőhalom...” Az épületnek szinte csak a falai állnak, körülötte kőtörmelék, fahulladék és rengeteg szemét.

— Kár érte! — foglalja össze röviden „idegenvezetőnk”, Márton János. A Törökszentmiklósi Polgárőr Egyesület elnöke a hangulatos környezetben lévő tanya történetéről mesél, miközben körbevezet minket.
— Körülbelül nyolc éve lakatlanul áll a ház. A tulajdonosa már meghalt, a családja birtokában van a terület és az épület, de nem tartózkodnak itt — mondja Márton János.

Nemrégen mezőőrök és vadőrök fedezték fel az áldatlan állapotot. — Ők jelezték nekünk és az önkormányzatnak. Az önkormányzat jelezte a tulajdonosoknak, akik feljelentést tettek a rendőrségen — mondja az elnök.

— Egy törökszentmiklósi lakos tett bejelentést a rendőrségre, miszerint  tanyáját az elmúlt évek alatt teljesen eltüntették a tolvajok. Az épületet szép apránként szétbontották, és amit lehetett, elvittek. Most pedig már a tanyát körülvevő fasort is kivágták és eltulajdonították — állt a korábbi rendőrségi tájékoztatóban.

A tanyán látottak igazolják a leírtakat. A még álló házfalak mellett jól láthatóan fogynak a fák is.

— Nézzék meg, ezek már új vágások — mutatja a facsonkokat Veres Imre, a polgárőrség alelnöke, aki szintén elkísért minket a „szemlénkre”.
— Csak azt nem értem, miért vágják ki a fákat, amikor rengeteg fahulladék van a ház körül. Miért nem szedi azt össze az, aki mindenáron fát akar lopni — teszi fel a kérdést, amire választ persze nem várunk.
A két polgárőr elmondta, újabb információ nincs az üggyel kapcsolatban, annyit tudnak, hogy a rendőrség vizsgálódik. Hogy kiderül-e valami, az a jövő titka. Távozásunkkor a tanya szélén lévő betontömböknél állunk még meg egy szóra. Mint Márton János elmondja, ezeket még egy tervezett felújítás előtt szállították ide. A felújításból végül nem lett semmi.
— És már nem is lesz. Ez már csak „lefelé épül” — mondja Márton úr, s egy vastag fémhuzalt feszít ki két fa közé, rögtönzött kapuként. — Persze ez nem akadály, ettől még az lop, aki akar...

Támogatás kellene és csatlakozhatnának még hozzájuk

A Törökszentmiklósi Polgárőr Egyesület rendszeresen járja a környéket, tagjai huszonnégy órás szolgálatban figyelnek a közbiztonságra. Lehetőség szerint minden tőlük telhetőt megtesznek, helyzetük azonban könnyebb lenne és munkájukat még jobban el tudnák látni, ha többen lennének és több pénzből gazdálkodhatnának. Remélik, csatlakoznak még az egyesülethez — fiatalok is — és számíthatnak újabb támogatásokra. Ők persze kitartanak, lelkiismeretesen végzik a munkájukat, bíznak abban, hogy nem hiába.

R.Á. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!