Közélet

2012.04.04. 07:06

„Mi ezt nem akarjuk megvárni, mi szeretnénk dönteni!”

Egyelőre nem született döntés arról, hogy Kőröstetétlen melyik településsel társul majd. A járások kialakításakor, azaz jövőre ugyanis a kétezer lakos alatti településeken nem működhet majd önálló önkormányzati hivatal.

Baranyi György

Fotós:

Fotós:

A Dél-Pest megyei térségből Kőröstetétlent érinti a társulási kényszer, hiszen itt kétezernél kevesebben laknak. S hogy valóban kényszer ez a település számára, azt Pásztor Imre polgármester is hangsúlyozza.
— Sajnos mindenképpen kell társulni, ha szeretnénk, ha nem, de eleget teszünk a törvényi kötelezettségünknek. Azt viszont még nem tudjuk, melyik településsel tesszük ezt. Erről majd ősszel döntünk. Addig puhatolózunk, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb település.
Kocsér már számításba jött, mint szomszéd település, de ez hamvába holt ötlet, mivel Kocsér valószínűleg átkerül a Nagykőrös központtal létrejövő új járásba. (A jelenlegi tervek szerint ugyan még a ceglédi járásba tartozik, de Nagykőrös kérte, hogy önálló járásközpont legyen — a szerző) Márpedig akkor, mivel másik járásba tartozik, a „házasság” nem jöhet létre.

— Így nekünk a ceglédi járáson belül kell választanunk. Bevallom, nagyon gondolkodunk Ceglédben, mert „mezsgyét lehet ugorni”, azaz a szomszédos Törtelt kihagyhatom — hangsúlyozta a polgármester. — Ez azt jelenti, hogy ott lesz a járási hivatal, ott van a református általános iskolánk központja, ott lesz majd a leendő református óvodáé is, ott a kórház, a földhivatal és a többi. Úgyhogy ha a tetétleni lakosság ügyet akar intézni, akkor nagyon egyszerűen megoldható, mivel közlekedés szempontjából Ceglédet tudjuk a legjobban elérni. Az első kiszemelt tehát számomra Cegléd lesz, bár ők még nem tudják — tette hozzá mosolyogva Pásztor Imre.

A társulás szempontjából tehát nem szabály, hogy ugyanolyan településtípushoz kell tartozni, az lehet város is. Más megyébe viszont nem lehet áttársulni, azaz például Tószeggel nem társulhatna Kőröstetétlen — magyarázta a település vezetője, hozzátéve: az a lényeges, hogy a településnek legyen jó, és véleménye szerint mindenféle közintézmény, ügyintézés szempontjából Cegléd lehet a megfelelő társulási partner.

— A társulás azt is jelenti, hogy a képviselő-testület és a polgármester megmarad, a pénzügyek elméletileg külön lesznek, azaz a helyi adókat itt szedjük be. Jegyző viszont nem lesz, hanem, ha Ceglédet vesszük, akkor valószínűleg az ottani aljegyzőnek lesz kiadva, hogy járjon ki Kőröstetétlenre a testületi ülésekre, azaz a törvényességi felügyeletet az a másik település fogja gyakorolni — mondta Pásztor Imre. — Egyszóval még várunk, mert a végrehajtási rendeletek ezután jönnek ki. December 31-ig van időnk. Ha véletlen nem sikerül kitalálnunk, hogy kivel társuljunk, akkor a megyei kormányhivatalnak lesz hatvan napja január 1-jétől arra, hogy kijelöljön valakit. Mi ezt nem akarjuk megvárni, mindenképpen mi szeretnénk dönteni!

A polgármester szerint nem sokat lehet spórolni

Pásztor Imre nem titkolja, hogy nem tartja abszolút jó megoldásnak a társulást.
— Már olyan kevesen vagyunk amúgy is, rajtam kívül hárman dolgoznak itt, a hivatalban, ennél lentebb már nem lehet menni, mert a helyi ügyintézés csorbulna. Spórolásról sem lesz szó, mivel az önkormányzati épületet ugyanúgy kell majd fűteni, takarítani. A tervek szerint ugyan spórolni akarnak, de így nemigen fog menni, kistelepüléseknél ezzel nincs megtakarítás. A pénz amúgy sem itt megy el, hanem a nagyobb településeknél, városoknál — osztotta meg véleményét a polgármester.

Baranyi György -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!