Közélet

2012.04.17. 12:57

Pihenni muszáj?

Ha nyár, akkor nyaralás! Ám ez sok magyar családnak sajnos még ma sem természetes.

Szilvási Zsuzsa

Mint sok más területen, e tekintetben sem tartozunk Európa élmezőnyéhez. No persze az életszínvonal és a keresetek is elmaradnak a tőlünk nyugatabbra élőktől. Az egyre növekvő számú munkanélkülinek, vagy a minimálbéren tengődőknek egy-egy külföldi út megfizethetetlen, sőt már az itthoni nyaralás is.

Ám nem csak pénz kérdése a nyaralás. Szemléletbeli változásra is szükség volna. Évtizedeken át ugyanis a szabadság nem pihenést, hanem még több munkát jelentett a magyar ember számára. Ezt az időt szánták arra, hogy kalákában felépüljön a ház, a megélhetést biztosító háztájiban pedig egyetlen percre sem állhatott meg a munka. Nem csoda, ha sokan érzik úgy, nem engedhetik meg magunknak a lazítást.

Ráadásul úgy tűnik, a színvonalas nyaralás az átlagember számára egyre elérhetetlenebbé válik. Hiszen minél több tagú egy család, annál magasabbak a költségei. Már néhány napos üdülés is képes felemészteni az átlagos fizetés többszörösét, és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy a hónap további részéből miből élünk. Vakációzni manapság csak úgy mehet az egyszerű ember, ha erre korábban tudott félretenni bizonyos összeget. Ez azonban nem mindenki számára megoldható feladat. S ameddig ez így lesz, a családi nyaralás sokaknak továbbra is egy nehezen megvalósítható álom marad.

Pedig tőlünk nyugatabbra — meg a munkamániáról híres japánoknál is — már rájöttek: pihenni muszáj. Még akkor is, ha a pálmafás tengerpartra csak képzeletünk szárnyán repülhetünk el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!