Közélet

2012.04.16. 07:34

Változás az egészségügyben: országos várólista lesz

Júliusra elkészülhet az egységes, országos várólista az egészségügyben. Az egyes intézmények várólistáit az OEP fogja „összefésülni”, kiszűrve ezzel a párhuzamosságokat.

Szilvási Zsuzsa

Manapság szinte mindennapos dolog, hogy ha valamelyik kórházban túl sokáig kellene várni valamilyen műtétre, inkább más intézményben próbálkozik a páciens. A megyénkbeliek legtöbbször Budapestre, Szegedre vagy Debrecenbe utaznak emiatt.

— A kisfiamnak még tavaly nyáron kértünk időpontot mandulaműtétre — mesélte Horváthné Andrea. — Decemberre kaptunk is, de Bence beteg lett, így elölről kezdődött minden. A márciusi műtétre sem került sor egy egyszerű nátha miatt. Végül a debreceni klinikán operálták ki a manduláját, ahol két héten belül kaptunk időpontot.
A szülőknek két választásuk van: vagy kivárják a majdnem fél évet vagy elviszik gyereküket más megye kórházába, legtöbbször Budapestre, Debrecenbe vagy Szegedre.

A hivatalos várólisták létrehozására néhány évvel ezelőtt került sor. A döntést akkor az indokolta, hogy a betegek ne hálapénz ellenében kerüljenek előrébb az orvosok noteszeiben, a változás pedig saját kódjaikkal követhető legyen az érintettek számára is az intézmények honlapján. Ráadásul mióta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár meghatározza, hogy havonta hány műtétet finanszíroz — ez a teljesítmény volumenkorlát, azaz TVK — a kórházak jóval kevesebb műtétet tudnak elvégezni, mint korábban. Ez pedig szintén várólisták összeállítására ösztönözte az intézményeket. A felügyeletnek rendszeresen meg kell küldeni egyes szemészeti, fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati, ortopédiai, illetve kardiológiai jellegű beavatkozásra várók műtéteinek tervezett időpontját.

A mostani változásoktól elsősorban azt várják, hogy egységesebb, tisztább lesz a kép, megszűnnek a most még mindennaposnak számító párhuzamosságok. Ennek köszönhetően pedig az egyes intézmények várólistái is rövidülhetnek, hiszen kiesnek belőlük azok a páciensek, akiken más kórházban időközben már elvégezték a szükséges beavatkozást.

Ha szeretné megtudni mi a véleménye a kórházigazgatóknak erről, elolvashatja a hétfői Új Néplapban.

Szilvási Zsuzsa -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!