Közélet

2012.04.01. 10:02

Vita: a hölgynek kétféle ajánlatot adtak, de egyik sem volt jó

Nem csak a szerkezet, a kulturális rendezvények szervezésének szemlélete és gyakorlata is átalakult Jászberényben azzal, hogy immár — ahogy arról korábban beszámoltunk — egy városi tulajdonú cég, a Jászkerület Nonprofit Kft. szervezi ezek munkáját. Egy rendezvény kapcsán most abból kerekedett nézeteltérés, hogy mit tekinthetünk kulturális feladatnak és mit piaci alapon szerveződő eredménycentrikus üzletágnak.

Banka Csaba

— Még 2005-ben találtam ki az ezoterikus nap rendezvényt — mondta a lapunkat megkereső olvasónk, a jászberényi Mészáros Erzsébet. — Immár 25 esztendeje foglalkozom ezzel a területtel, és szerettem volna a városban élők még szélesebb körének megosztani mindezt.

A várakozásokat már az első rendezvény is igazolta, hiszen legalább négyszáz látogatója volt az eseménynek. A második szervezésekor már a Déryné Művelődési Központ is belépett társrendezőként és rendre százak látogatták a programokat. Senkinek nem volt haszna ezen a rendezvényen — tette hozzá —, a belépődíjak arra kellettek, hogy az előadásokat tartó szakemberek honoráriumát ki tudjuk fizetni.

Idén, már a hetedik közös rendezvényüket szerették volna megszervezni a Dérynében. — Az új vezetés azonban ezt másként gondolta — mondta Mészáros Erzsébet. — Azt mondták, hogy önállóan is képesek megszervezni, hisz ebben szakemberek. — Kétféle ajánlatot kaptam — tette hozzá a program ötletadója — Egyrészt csatlakozhattam volna olyan formában, hogy az általuk szervezett eseménysor háziasszonya lehettem volna. Másrészt kibérelhettem volna a Déryné Rendezvényházat a program idejére. Csakhogy nem akartam az ötletem alapján, és közreműködésemmel létrehozott rendezvényen „csak” háziasszonyként megjelenni.

De azt sem tartom kivitelezhetőnek, hogy — a tapasztalatok alapján — a rendezvény várható bevételéből kigazdálkodjam a bérleti díjat. Ezért úgy döntöttem, hogy ha valóban nem tudjuk közösen tető alá hozni a rendezvényt a Déryné munkatársaival, akkor önállóan szervezem azt meg a berényi ipartestület székházában június végén. Igaz, kisebb és egy napra ott nem lehet mindent besűríteni, de más megoldásra nem látok lehetőséget.

— Korábban a Déryné Művelődési Központnak elsődlegesen az volt az érdeke, hogy megfelelő színvonalú rendezvényeket tartson, de szerepéből adódóan nem az eredménycentrikusság volt az elsődleges szempont — mondta érdeklődésünkre Tóth József, a Jászkerület Nonprofit Kft. vezetője. — A társaság létrehozását követően ez idő szerint célunk, hogy megtisztítsuk a kulturális intézmények profilját. Külön kell választani a közművelődést szolgáló eseményeket és a piaci alapon szerveződő programokat.

Tóth József a konkrét ügy kapcsán kiemelte, hogy az ezotéria területe jól látható piaci alapú üzletággá fejlődött az elmúlt években. Megerősítette, hogy két lehetőséget kínáltak fel a rendezvény korábbi társszervezőjének. Egyrészt, hogy a Nonprofit Kft. által szervezett rendezvény háziasszonya lesz a felajánlott honoráriummal együtt. A másik lehetőség pedig, hogy a saját költségére és kockázatára megszervezi az érintett a rendezvényt, a Déryné rendezvényházban pedig megfelelő bérleti díj fejében helyet biztosítanak a rendezvénynek.

— A hölgy egyik lehetőséget sem fogadta el. Ez a döntés a sajátja, amit elfogadunk, illetve azt is vállaltuk, hogy az elkövetkező fél évben nem rendezünk hasonló eseményt a városban. Általánosságban szólva, akkor gondolkodunk el egy mások által felvetett program közös szervezésén, ha az üzleti szempontok mellett látjuk, hogy erős közművelődési funkciót, feladatot is ellát egy-egy adott esemény.

Mit is jelent az ezotéria?

Az ezotéria szó a görög esoteros (= belső) szóból származik, és egy belső körre vonatkozik. Az általunk használt ezotéria szó konkrét jelentése: egy belső körnek szóló tanítás az emberi lét legmélyebb értelméről, valamint a mikrokozmosz és a makrokozmosz összefüggéseiről.
Forrás: Spirituális-tanítások.hu

Banka Csaba -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!