Közélet

2012.06.06. 18:21

A lakosság tiltakozik, mégis megépül a mobiltorony

Több hónapig tartó egyeztetések eredményeként hamarosan megkezdődik az egyik mobiltelefon-szolgáltató bázisállomásának építése Túrkevén. A helyi lakosság egy része azonban tiltakozik ez ellen. Félnek ugyanis annak állítólagos negatív hatásaitól, lakóingatlanaik értékcsökkenésétől.

BB

— Hogy miért jelent számunkra problémát az antenna? — tette fel a kérdést a túrkevei Turi János az ott élők nevében, majd hozzátette: százötvenhárman írták alá az erre vonatkozó tiltakozó petíciót. — Eredetileg lakóhelyünk, a Liget út és környéke, a térképen egy zöldövezet, ahová ligetet, parkot terveztek. Üdülőövezet, ahol iskolák, játszótér található. Jelenlegi ismereteink szerint számos negatív hatása lehet egy ilyen antennának: hőhatás, befolyásolhatja az agyi és idegrendszeri működést, alvászavarokat idézhet elő, keringési problémákat okozhat, és még sorolhatnám. Mindezeket még nem bizonyították, de nem is cáfolták sehol.

Másrészt a mobiltornyok környékén lévő lakóingatlanok értéke mintegy húsz százalékkal csökken. Tisztában vagyunk azzal, hogy a mobilszolgáltató térereje nem tökéletes a városban. Nem a fejlesztés elől zárkózunk el, csak szeretnénk, ha az antennát lakott területen kívülre telepítenék. A víztorony tetejére épülő szerkezetet elneveztem királyi koronának, mert arra hasonlít. Az itt élők nevében mondtam eddig is: A Liget út nem koronáz!

A helyi képviselő-testület több lakossági fórumot és testületi ülést követően, titkos szavazás során hozta meg a döntést: hozzájárul a bázisállomás létesítéséhez.

— Polgármesterként mindkét oldalt képviselnem kell: a tiltakozókat és az antenna építésének támogatóit is — mondta dr. Szabó Zoltán. — A testület titkos szavazással helyt adott az építkezésnek. A mobilszolgáltatónak kétezer körüli előfizetője él itt a városban, nem lehet őket semmibe venni. Emellett, ha meghiúsult volna az önkormányzati tulajdonban lévő Vízmű Kft. által kötött, egyébként szabályos szerződés végrehajtása, közel hatmillió forintos bírságot kellett volna megfizetnünk a szolgáltatónak. Erre pillanatnyilag nem látunk fedezetet a városban — tette hozzá.

A mobilszolgáltató képviselője lapunknak elmondta, hogy az antenna teljesítményétől nem kellene tartania a lakosságnak. Egy ilyen antenna sugárzása tizenöt méter magasan is elenyésző, földközelben pedig szinte nem is mérhető, számolt be. Hozzátette: örülnek, hogy az egyeztetések ily módon zárultak. Még ez év júniusában megkezdődik az építkezés.

Fejlesztésre fordítják a bérleti díjat

Dr. Szabó Zoltán, a település vezetője elmondta, hogy a mobiltelefon-szolgáltató június 1-jétől megfizeti a nettó egymillió forintos bérleti  díjat. Ezt az összeget nem kívánják működésre felhasználni, a liget fejlesztésére fordítják.
— A valamikori  teniszpálya helyén egy környezetbe illő fedett részt lehetne kialakítani, amiről már korában is szó volt, de eddig még nem  jutott rá forrás. Egész évben  piacként szolgálhatna, esetleg rendezvények során is  igénybe lehetne venni — mondta dr. Szabó  Zoltán. 

BB -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!