Közélet

2013.01.23. 20:12

A pénz már megvan, a várt út építése még is késik

A hazai kerékpáros turizmus egyik fontos útvonala lehet, ugyanakkor helyenként a munkába járást is segítheti, a hatvani kistértséget Szolnokkal összekötő, a Jászságot átszelő kerékpáros út. Elvileg a pénz rendelkezésre áll hozzá. Az előkészítő folyamat azonban több mint egy évig is eltarthat még.

Banka Csaba

Family bike ride

Fotó: www.jupiterimages.com

A nyomvonalat már megrajzolták, helyenként több lehetőséget is felvázoltak, ez idő szerint pedig a szakhatóságok engedélyezése zajlik – tudtuk meg Eszes Bélától, Jánoshida polgármesterétől. A jászsági település Szolnokkal együttműködve látja el a fejlesztési program gesztorságát. A 2 milliárd 110 millió forintos fejlesztéshez uniós forrásból rendelkezésre áll a fedezet.

– A hatvani kistérségben úgy 10 kilométeres szakasza halad majd az útnak, illetve további, mintegy kilencven kilométer Jászfényszaru - Boldog határától egészen Szolnokig megyénkben. Legnagyobb részt, ahol erre lehetőség van, a Zagyva vonalát követve halad majd a kerékpárút – mondta a polgármester. – Döntően a Zagyva-gáton halad majd a nyomvonal, ahol viszont ezt a gát szélessége nem teszi lehetővé, ott a töltés mentén, illetve helyenként a 32-es főútvonal mellett jelöltük ki az útvonalat. Ez utóbbi megoldást csak a legszükségesebb esetben választottuk, hisz a legfontosabb cél épp az, hogy a gépjárműforgalomtól a lehető legnagyobb mértékben elkülönítsük a kerékpárosokat.

Jászfényszaru és Szolnok között összesen 12 település önkormányzata érintett a fejlesztésben. De nem csak velük, hanem a vízüggyel, a közútkezelők, illetve a magánszemélyekkel is egyeztetni kell az elkövetkező hetekben, hónapokban arról, hogy átengedik-e földjükön a kerékpárutat. Jánoshida polgármestere szerint mire az engedélyezés, illetve az adott területek tulajdonosaival a megállapodásokat megkötik, biztosan nyárba fordul az idő. Csak ezt követően lehet majd a közbeszerzési eljárást kiírni a kivitelezésre. Ha minden jól halad legkorábban 2014-ben kezdődhet meg az építkezést.

Eszes Béla megjegyezte, hogy semmiképp sem cél a földszerzés ebben a programban. Ha végképp nem tudnak megállapodni egy földtulajdonossal, akkor más nyomvonalat próbálnak találni. Ez azonban természetesen tovább nyújtaná az előkészítés folyamatát. Óriási dilemmát jelent például, hogy a folyó menti természetvédelmi, tájvédelmi területeken áthaladjon, vagy sem a nyomvonal. Hiszen esetenként magával az építkezéssel, majd később az út használatával együtt vélhetően előforduló szemeteléssel növekedne a környezeti terhelése az adott térségeknek. Ugyanakkor épp az út jellegéből fakadóan fontos volna az is, hogy az alföldi táj szépségeit is megtapasztalhassa az, aki végigkerekezik ezen az útvonalon.

Az új közlekedési útvonal funkciója többféle lehet. A turizmust és az érintett településeken a munkába járást egyformán segítheti.

– Elsődlegesen a turisztikai jellege lesz a domináns ennek az útvonalnak – vélekedett a gesztor önkormányzat polgármestere. – Természetesen lehet olyan hozadéka is, hogy például a jászteleki vagy a jászfelsőszentgyörgyi munkavállalók kényelmesebb, biztonságosabb körülmények között juthatnak el jászberényi munkahelyükre, ha a kerékpáros közlekedést választják. Ugyanakkor annak jóval nagyobb a valószínűsége, hogy egyesületek, civil közösségek vagy épp iskolai csoportok zagyvaparti kerékpártúráinak lesz a színhelye az új kerékpárút. Nem tartom lehetetlennek, hogy ennek hatására több kerékpáros egyesület is létrejön a térségben, kihasználva az új lehetőséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!