Közélet

2013.01.15. 16:03

A református egyházközség lett a fenntartó

Alig néhány hete új fenntartóhoz került a mezőtúri „Bíró Kálmánné Bakos Ilona” Idősek Otthona. A református egyházközség 49 évre vette át az intézmény üzemeltetését.

Szoljon.hu

Fotó:

– A mezőtúri egyházközség már évek óta működtet idősek otthonát, nem új tehát számunkra a feladat – mondta el Fazakas László igazgató lelkész. – Az egyházközség és a város önkormányzatának szándéka találkozott, így az együttműködés eredménye nem kényszerházasság, bár kényszerítő körülmények siettették.

Mint ismeretes, a korábban megyei fenntartású intézmény 2012 januárjától az állam által működtetett megyei intézményfenntartó központhoz került át, az ingatlan tulajdonjoga azonban maradt a város önkormányzatánál. Az idősek otthona későbbi önálló működése érdekében az önkormányzat megkereste a református egyházközséget, s megkezdődtek az egyeztetések a fenntartóváltásról. Végül hosszas tárgyalásokat követően november 1-jétől került egyházi kézbe az intézmény.

– Mindvégig törekedtünk rá, hogy sem a gondozottaink, sem a munkatársaink ne érezzenek semmit a változásokból, legfeljebb pozitív irányban – hangsúlyozta Kovács Anett Beáta intézményvezető. – Mindenki maradt a helyén, illetve eredeti munkakörében, sőt a későbbiekben újabb dolgozók felvételére is sor kerülhet. A váltás elsősorban a következetes gazdálkodásban és ebből fakadó biztonságban jelenik meg.
[caption id="" align="alignleft" width="360"] A mezőtúri otthon lakói kedvezően fogadták a változást.
[/caption]
A továbbiakban is akár az egész ország területéről várjuk a jelentkezőket, de természetesen elsősorban a megyéből érkeznek hozzánk.
Az intézmény összesen öt részlegében több mint száznyolcvan – döntő mértékben nyugdíjas korú – lakó él. Nagy többségük, száznegyvenöten az idősek ápoló-gondozó részlegében, húszan a mozgásfogyatékosoknak kialakított, speciális részlegen. Külön lakóotthon működik – nyolc-nyolc férőhellyel – szenvedélybetegek számára. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a megye egyik legmagasabb színvonalon működő ilyen jellegű intézményének számít.

Csesznik Tiborné immár kilenc esztendeje él a mezőtúri idősek otthonában, „tapasztalt” lakónak számít tehát már. Annak idején Szolnokról érkezett.

– Nemigen érzékeljük a változásokat a mindennapokban – mesélte Marika. – Legfeljebb annyit veszünk észre, hogy az eddigieknél is több programon, foglalkozáson való részvételre van lehetőségünk. Ma délelőtt is szerveztek nekünk egy érdekes vetélkedőt. Ezek mindenképpen színesítik az egyhangúan telő napokat, és persze tejesen önkéntesek, az vesz részt rajtuk, akinek kedve van hozzá.

A református egyház az utóbbi hónapokban számos intézmény – az idősek otthona mellett megyeszterte több iskola – fenntartását vállalta fel újonnan.

– Egyfajta missziós lehetősége nyílt az egyházunknak ezáltal – mondta Fazakas László. – Korábban kéthetente járt lelkész az otthonban, a többi egyház havonta látogatta a gondozottakat, most viszont minden reggel négy áhítaton vehetnek részt az itteniek, hétközben bibliaórákat, vasárnaponként pedig istentiszteletet tartunk. Mindez természetesen nem jelenthet kényszerítést, folyamatos késztetést azonban igen. Ugyanakkor az egyházi programok csak kiegészítik az eddigieket, mindenki számára önkéntesen.

Alapítványi támogatásból fejlődtek

A Mezőtúron működtetett idősek otthona Bíró Kálmánné Bakos Ilona nevét viseli. Egyre kevesebben tudják már, hogy egy nagylelkű alapítványtevő édesanyja volt ő, akinek leszármazottja a ’90-es évek végén százmilliós nagyságrendű összeggel támogatta az intézményt.

Elizabeth Bender, azaz Bíró Erzsébet Mezőtúron született, de Németországban telepedett le. Végrendeletében a családi vagyon egyedüli örököseként Mezőtúr városát jelölte meg azzal a kikötéssel, hogy ezt az összeget csak az idős emberek életkörülményeinek javítására lehet fordítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!