Közélet

2013.01.24. 07:19

A törvény miatt szörnyű sors vár a szerencsétlen kutyákra

Két nap alatt tíz kutyát dobtak be a karcagi kutyamenhelyre, így 172 négylábúról kell(ene) gondoskodnia az állatvédőknek. – Ezt már nem tudjuk megoldani, így veszélybe kerülhet 150 kutya sorsa – mondja Kovács Marika nótaénekes, az egyesület elnöke.

Daróczi Erzsébet

-

Fotós: Getty Images/F1online RF

– Egyesületünk kasszája kiürült. Most jött el az ideje, hogy megkongassuk a vészharangot, a kutyák etetése komoly gondot okoz, ezért felhívást tett közzé a Kunkarcagi Állatvédő és Állatbarát Egyesület. Végső elkeseredésünkben fordultunk ilyen formában a jó szándékú állatbarátokhoz – mondja Kovács Marika, az egyesület elnöke.

– Amikor két éve átvettem az egyesület vezetését, a telepen 37 kutyánk volt, most 172. A szám év eleje óta napi 5-10 kutyával nő. Az örökbefogadás szinte teljesen leállt. Már minden tenyérnyi helyen kennelt építettünk, sőt a gondozónk számára kint lévő lakókocsiban is kutyák vannak, a gyepmesteri telep is állandóan telt. Ha örökbe adunk 12 kutyát, biztos, hogy másnapra 20 új jön helyette – sorolja Marika, aki  szerint nagy problémát okoz a gazdáknak a kötelező chipezés és a túlszaporulat. – Tudomásul kell venni, hogy a chipezés kötelező, de most úgy vélem, tömegével kieresztik a kutyákat és nem tudunk velük mit kezdeni – állítja az elnök. A menhelyen 102 kutya van, önkénteseinknél is majd ötven van kint. Nálam is hat vészhelyzetben lévő pici kutya, vagy műtött, beteg kutya van, nekik meleg, védett helyet kell biztosítani.

– Nagyon fontos a kutyák életében is a rendszeresség, épp ezért pár hónapja Jánosi Marikát állandó gondozóként foglalkoztatjuk a telepen. Ő felügyel a kutyákra, kézben tartja a napi feladatokat, hiszen az önkéntesek csak munka után tudnak jönni etetni, takarítani – szögezi le Kovács Marika. – A kutyák a konyhai maradék mellé, amit a szociális otthonból kapunk, naponta 30-40 kilogramm száraztakarmányt is kapnak. Ez egy raklapnyi táp havonta. Mostanra elfogyott a pénzünk, pedig az egy százalékból is kaptuk, minden pályázatot, ahol 20-50 ezer forintot lehet nyerni, azt is megírtunk. Karácsony előtt 42 kiló tápot kaptunk, ezt is nagyon köszönjük. Van két idős bácsi, aki a kenyérhéjat gyűjti. Ha két helyi élelmiszer áruháztól nem kapnánk meg a lejárt szavatosságú száraz élelmiszert, már nem tudnánk etetni a kutyákat és 150 kutyát el kellene altatni. Ezt nem engedhetjük meg, mindent megteszünk, hogy előteremtsük a takarmányt.

Hiába tartanak örökbefogadó napokat, Karcagra, sőt Magyarországra is, 8-10 kutyát adnak örökbe. Inkább külföldre viszik a kutyáikat. Fent vannak az interneten, onnan ismerik munkájukat. Vannak magyar szállítók, aki kijuttatják ezeket a kutyákat a gazdikhoz, akik évek múlva is boldogan küldik a karácsonyi üdvözlőlapot számunkra a hálájuk jeléül, ez az, ami erőt ad a munkához.

– Van egy rajongótáborunk is Németországban. Figyelik a munkánkat, s ha egy kutya műtétje sokba kerül, ez az egyetemistákból álló csoport 3-5 dolláronként összeadja a pénzt és eljuttatja hozzánk. Ezt tették Kepy (Sapka), a golden retriever esetében is. Egy külterületi tanyáról koboztuk el, elütötte egy jármű és három hónapig nem vitte a gazdája orvoshoz Az ő lábát Sass doktorék megmentették Hajdúszoboszlón, a műtétre a német fiatalok adták össze a 60 ezret. Ő most nálam gyógyul éppúgy, mint Bogi, a fekete Labrador keverék. Neki csecsemőfejnyi nagyságú sérve volt. A gyepmesteri telepnél tették ki. Már túl van egy súlyos műtéten, még egy vár rá. Itt vannak ezek a tacsik – mutatja Marika. – Kunhegyes határában egy buszmegállóban születtek. Egy budapesti házaspár hozta el onnan az állatoknak, amelyeknek szintén gazdit keresünk.

Most azonban sürgősen tápadományra volna szükségünk ahhoz, hogy a kutyákat naponta etetni tudjuk. Sokszor saját pénzünkből veszünk nekik élelmiszert. A mi lehetőségeink is végesek azonban – mondja Kovács Marika, aki reméli, nem kell hamarosan 150 kutyát elaltattatniuk.

Daróczi Erzsébet -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!