Közélet

2013.01.25. 11:57

Álmukban nem gondolták volna mit rejt a penészes faláda

Egy néhai, kedélyes szolnoki plébános forrásértékű munkájával gazdagította a megyei levéltárat dr. Vincze Gyula szolnoki ügyvéd. Emellett néha igen meglepő helyekről gyarapodik a közgyűjtemény.

Szathmáry István

Fotó:

– Folyamatosan vadászok városunk emlékeire. Az internet és az antikváriumok látogatása mellett már sok helyen ismernek, és megbízás alapján értesítenek egy-egy szolnoki emlék felbukkanásáról – meséli dr. Vincze Gyula gyűjteménye gyarapodásának történetét. Fontosabb szerzeményeit pedig, melyek előbbre vihetik a várostörténet iránt érdeklődőket, újabban igyekszik helyi közgyűjteményekben elhelyezni, ahol bárki hozzájuk férhet. Most egy Szolnok egyháztörténetét tárgyaló kánonjogi doktori értekezést adott át a levéltárnak, aminek szerzője, Csömöz Gáspár szolnok-újvárosi plébános neve egyáltalán nem ismeretlen az intézmény munkatársai előtt.

– Alacsony, jó kedélyű, nagyon nagy szociális érzékkel megáldott pap volt, aki igen értett a munkások nyelvén – meséli róla dr. Cseh Géza főlevéltáros. Ezért helyezték egy munkásnegyedbe, ahol akkor még templom sem volt, s az ő idejében emelték a ma temetői templom néven ismert szép istenházát. Az épületet Hanauer Árpád István váci püspök az alábbi szavakkal adta át az atyának: „Gáspár fiam! Amilyen kis ember vagy, olyan nagy templomot építettek neked!"

A vásárlások, pályázati pénzekből történő beszerzések mellett néha a legmeglepőbb helyekről gyarapodik a közgyűjtemény, tudtuk meg az intézmény munkatársaitól. Szikszai Mihály főlevéltáros éppen egy nagy köteg iratot készít elő fertőtlenítésre restaurálásra, s amint elmondta, álmukban nem gondolták, mit rejt az a penészes faláda, amiben érkezett.

– Egy horgász cipelte ide Alcsiból, aki teljesen véletlenül bukkant rá valahol. Felnyitotta, belenézett, látta, hogy papírok, hát behozta. Hála istennek, mert pótolhatatlan információkat rejtett a félredobott láda – meséli. Aztán sorra rakja ki, védőkesztyűben, a románok által 1919-ben szétlőtt Vártemplom jórészt ismeretlen fényképeit, meg Szolnok városának szépen sorba rakott rendezési terveit a harmincas évektől egészen az 56-os forradalmat követő esztendőkig. Egyszerűen értetlenül állnak a rejtély előtt, hogy ilyen pótolhatatlan érték milyen utat járhatott be, míg ebek harmincadjára nem került.

Hasonló viszontagságokat megélt kincset mutat dr. Cseh Géza főlevéltáros is a restaurátorműhely asztalán. Igaz, a jókora kötet már évek óta gondos kezek között van, de az ő múltjának is akad fehér foltja.
– A 18. századból való százoldalas, úgynevezett Hamann-atlaszt egykor letépett fedéllel Kenderesen találták egy szemétdombra vetve – meséli. Aki elbánt vele csak a bőrkötéses tábláit tartotta értéknek, a többire nem tartott igényt. Valamelyik ottani kastély könyvtárának kincse lehetett egykor, talán magáé a kormányzóé, s nem sok található belőle a világon. Ma mindenesetre ez a kötet a levéltár könyvtárának legértékesebb kincse, miután szerencsésen megmenekült az enyészettől.

Dr. Fülöp Tamás igazgató örömmel nyugtázta az adományt. Mint elmondta, a rendelkezésükre álló anyagi lehetőségeket kiegészítve ugyan pályázatok segítségével is igyekeznek bővíteni az állományukat, de szerencsére számos esetben önzetlen segítséget is kapnak gyűjteményük gyarapításához. Ez pedig igen nagy segítséget jelent számukra a múlt sajnos folyamatosan pusztuló emlékeinek mind nagyobb arányú megmentéséhez.

Szathmáry István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!