Közélet

2013.01.13. 10:08

Az egész család életét megváltoztatták az intelligens állatok

A Küry-testvérek szenvedélyesen vonzódnak a lovakhoz, a fogathajtáshoz. Bármennyi is azonban a munka, egymásra mindig van idejük.

Szoljon.hu

horse

Fotó: Getty Images

– A fogathajtás hozta össze a családunkat, lovak nélkül már el sem tudnánk képzelni az életünket – kezdte a tiszasülyi Küry Albert, aki még édesapjától tanulta, hogyan kell bánni a lovakkal. A fiatalember több fogathajtó versenyt is nyert már. –  Eddig főiskolára jártam, most már itt dolgozom én is Tiszasülyön, mert segíteni szeretnék a szüleimnek.

- Egészen másfajta életvitelt, gondolkodásmódot igényel, ha valaki lovakkal él együtt. Mi úgy élünk, mint a régi időkben éltek az emberek. Édesanyám tartja egybe a családot. Minden nap szánunk időt egymásra, beszélgetésre. Az emberek közül többen egymás mellett élnek csak, nem együtt. Ritkaság ma már, ha egy család együtt ül le vacsorázni. Mi minden nap együtt vagyunk, szeretnék minél több időt tölteni a szüleimmel. Persze az állatok gondozásakor akaratlanul is együtt a család – folytatta.

– Emberek vagyunk, előfordul, hogy nekem sincs kedvem télen mínusz húsz fokban, vagy  nyáron plusz negyvenben az állatokat etetni, takarítani, gondozni, szénát, szalmát hordani. Kényelmesebb lenne nekem is a meleg szobában teázni. Mégsem mondhatom, hogy nem csinálom, mert más helyettem nem fogja. Ha van két-három rossz napom, nem állhatok le, hiszen akkor azzal együtt elesek hatvan-nyolcvan jó naptól is – jegyezte meg.

A Küry-testvéreknek egy-egy pár lova és hintója van, a család egy helybéli cég támogatásának köszönhetően milliókat fektetett a versenyzésbe. Berti lelkesedése „megfertőzte" húgát is, aki eleinte csak otthon segédkezett versenyek előtt bátyjának, ott hajtogatta a lovakat, de versenyen nem.

– Amikor Kitti az egyik születésnapján a kapott  pénzből nem a régóta áhított lámpát vásárolta meg, hanem hajtókesztyűt vett, abban minden benne volt – árulta el Berti. – Mert ugye egy hajtónak szüksége van kalapra, kesztyűre, baktakaróra. A húgom az első versenyén rögtön különdíjas lett, fokozatosan nőtt  bele a versenyzésbe. Érzéke van a hajtáshoz, úgy kezeli a lovakat, hogy még a hozzáértők is elismerő szavakkal illették. Persze a versenyzés is jórészt családi keretek között zajlik. Általában apa a segédhajtónk, de előfordult már, hogy Kitti ült fel mögém. A segédhajtó feladata figyelni, hogy minden rendben történjen.

Mert nem veszélytelen sportág a hajtás! A legutóbbi versenyen például kitört az egyik hajtó hintójának a kereke, felborult a fogat, a lovak kiszaladtak a kőútra. Isteni csoda, hogy semmi baja nem lett a  hajtónak! – fűzte hozzá.

Amikor terveiről kérdeztük a mindössze húszesztendős fiatalembert, elárulta, hogy szeretne egy családi birtokot létrehozni.

– Sokan állítják, hogy nem lehet itt Tiszasülyön boldogulni, de én ezzel nem értek egyet – állította. – Ha valaki szeret itt élni, igenis lehetséges!

Szeretném, ha együtt maradna a családunk, különböző generációk együtt. Hiszen a szüleim is megtettek értem mindent húsz esztendőn keresztül, most itt az ideje, hogy én is segítsek nekik. Nem szeretnék innen elmenni, hiszen ha együtt marad a család, jobban is haladunk. Öt ember többre megy, mint kettő. Bár a párom, Évi, nem ilyen körülmények között nőtt fel, mint mi, de majd kiforrja magát, kinek mi a szerepe.

Nálunk szerencsére nem csak ünnepek, születésnapok alkalmával van együtt a család, hanem az év minden napján. Mi gyermekkorunkban sem mentünk soha haza üres házba. Igaz, apa dolgozott, de anya mindig otthon várt bennünket. Édesapám gyakran mondta is: nem két gyereket, hanem családot szeretne. Ennek megfelelően szeretnék élni én is!

Nincs bezártság, van viszont kötelesség

– Amikor hajt az ember, van egy  pálya, amit teljesíteni kell a megadott időn belül. A pályán nincs kor, név, csak az idő, a két ló, a hajtó és a segédhajtó – mondta az idősebb Küry Albert. – A magyar gyerekeknek jó érzékük van a lovakhoz. Előfordul, hogy a városban nőtt fel egy gyerek, és amikor először kerül ló közelébe, úgy tud hajtani, mint aki már tíz éve csinálja. A ló igényes állat, precízen kell ellátni. Aki a lóhoz ért, sok mindenhez ért. Az állatokkal foglalatoskodó gyerekek nem depressziósak, kint a levegőn, szabadban tartózkodnak. Nincs bezártság, van viszont kötelezettség, amit teljesíteni kell. Józanabb életvitelre nevel, általuk a családtagok is közelebb kerülnek egymáshoz.

 

 


  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!