Közélet

2013.01.25. 19:36

Harapós szomszédok és négylábúk - mit lehet tenni?

Sokan úgy látják, hogy büdösek, hangosak, kikaparják a kerítés alját a házi kedvencek, de ha jól tartják négylábú barátainkat, a szomszédoknak kevés a mozgástere.

Banka Csaba

Lapunkat is többször keresték már fel olvasóink panaszaikkal, amelyek szerint egy-egy szomszéd extrém állattartási szokásai keserítik meg egy lakóközösség mindennapjait. Természetéből adódóan leginkább a kutyatartási szokások okoznak súrlódást. Volt, hogy maguk a szomszédok sem találtak semmi kivetnivalót az állatok elhelyezésében, de olyan nagy számban tartotta lakótársuk a négylábúkat, hogy azok gyakorlatilag lehetetlenné tették a nyugodt pihenést.

Egy másik esetben szintén egy lakóközösség panaszával érkezett olvasónk. Eszerint szintén a kutyák nagy számából adódóan már a folyamatos ugatás és vonyítás mellé komoly bűz is társult a kis helyen tartott akár tucatnyi állat miatt. Ez esetben korábban már a bíróság is elismerte ugyan a panaszok jogosságát, mégsem bírták évek óta elérni az érintettek, hogy szomszédjuk csökkentse otthon tartott háziállatainak számát.

Az ilyen és ehhez hasonló panaszok sora miatt döntött úgy Jászberény képviselő-testülete, hogy helyi rendeletet alkot a kedvtelésből tartott állatok tartásának szabályozására. Kedd este a városháza nagytermében lakossági fórumot is szerveztek az előkészítés alatt álló tervezet megvitatására. Dr. Gottdiener Lajos jegyző már elöljáróban rámutatott, hogy rendkívül kis mozgástere van egy önkormányzatnak, ha az állattartás szabályait kívánja rendeletbe foglalni. Nagyrészt ugyanis az állattartás szabályait törvényekben szabályozzák. Ennek megfelelően a legtöbb önkormányzat nem is alkot ezzel kapcsolatos helyi szabályokat. Egyetlen lehetőség, hogy a kedvtelésből tartott állatokra vonatkozóan hozzanak tető alá egy rendeletet.

Dr. Szabó Tamás polgármester pedig kiemelte, hogy céljuk normális viszonyokat teremteni az állattartók és szomszédjaik egymás mellett élésében. Miközben elismerik az állattartás szükségességét vagy jogát akár gazdasági célból, akár a hobbi  kedvéért tartják állataikat az emberek.

– Mennyiségi és minőségi korlátokat szeretnék meghatározni a hobbi céljából tartott állatokra vonatkozóan – tette hozzá a jegyző.
Mivel a problémák döntően a kutyatartás miatt keletkeznek, a szabálytervezet nagy része is az ebekkel foglalkozik. Természetesen gondoskodni kell a megfelelő tartási körülményekről, biztosítani kell azt, hogy a kutya ki ne szökhessen, ne kóborolhasson el. Az elképzelés szerint a város belterületén a társasházakban, sorházakban egy lakásban csak egy kutyát lehetne tartani. Szintén a belterületen, de a kertes házakban pedig maximum két kutya tartható majd. A fórum résztvevőinek kérdésére válaszolva elhangzott: nem lehet arra kényszeríteni senkit a rendelet elfogadása esetés sem, hogy a már meglévő kutyáitól megváljon. Még akkor sem, ha a fő szabálytól eltérően nagyobb számban tartott már négylábúakat a szabály hatálybalépésekor.

– Sem ez a helyi rendelet, adott esetben pedig még a törvények sem alkalmasak arra, hogy minden egyes élethelyzetre külön-külön megoldást találjanak – mutatott rá a polgármester. Kiemelte, hogy az állattartási szabályok az állatokról, azok védelméről szólnak, s nem a szomszédokról. Sok esetben épp az állattartás szabályainak durva megsértésének bizonyításával oldhatók meg az ebtartásból származó konfliktusok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!