Közélet

2013.01.02. 07:01

Körkérdés: hogyan zárták az elmúlt esztendőt ismert emberek?

Eltelt egy év, már magunk mögött hagytuk a 2012-es esztendőt. Nem mondhatjuk, hogy eseményekben, történésekben szegény lett volna ez az esztendő is, akár a világpolitika terén, akár pedig országos vagy megyei szinten.

Szoljon.hu

Sok mindennek örülhettünk, de egyben sok esemény adott okot szomorkodásra, bosszankodásra is. Immár szokásos összeállításunkban arról érdeklődtünk megyénkben élő vagy ahhoz kötődő ismert emberektől, meghatározó cégek, vállalkozások vezetőitől, hogy számukra mit adott, mit hozott az elmúlt esztendő, mire emlékeznek szívesen, vagy éppen mire nem.

Bajári Attila rendőr alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója: – Azt gondolom, rendészeti szempontból sikeres és eredményes évet zárunk. Ebben az évben a megye területén nőtt a körzeti megbízotti státuszok száma, melyek mind betöltöttek, a  közbiztonság javítása érdekében fokoztuk a közterületi jelenlétet, folyamatosan csökkenő tendencia volt tapasztalható személyi sérüléses balesetek alakulásában. Nagyon jól működtünk együtt az egyes települések önkormányzataival, valamint a megyei civil szervezetekkel is. Itt szeretném kiemelni a megyei polgárőr-egyesületet, amelynek a helyi szervezeteivel az együttműködésünk kiváló. Azért dolgozunk kollégáimmal az új évben is, hogy a rendőri munka a megye lakosságának megelégedésére szolgáljon.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Bajári Attila
[/caption]
Dr. Bene Ildikó, a Hetényi Kórház főigazgatója: – Nagyon nehéz év áll mögöttünk a magyar egészségügyben zajló strukturális átalakítások miatt. Sok változást éltünk meg betegeinkkel együtt, ám eközben szerencsére fejlesztések is szép számmal akadtak, sok tekintetben korszerűbbé vált a kórházunk. További előrelépések várhatóak e tekintetben 2013-ban is, hiszen több pályázatunk is folyamatban van. Abban bízom, hogy jövőre már sokkal nyugodtabb és kiszámíthatóbb évünk lesz, valóban elsősorban az orvoslásra tudjuk fordítani az energiáinkat.
[caption id="" align="alignleft" width="298"] Dr. Bene Ildikó
[/caption]
Bene Sándor, a XI. nagykun kapitány, a karcagi Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület elnöke: – Mind a magánéletben, mind a mezőgazdaságban jó év volt számomra 2012. Az év csúcspontja szeptember 8-án volt, amikor beiktattak nagykun kapitánynak. Ez nagy megtiszteltetés számomra, igyekszem a feladatnak megfelelni. Családunk legeltetéssel és állattartással foglalkozik, az aszály miatt nem volt könnyű évünk, de sikerült megtermelnünk a takarmányt és a rackajuh és húsmarha átvételi ára is jó volt ebben az évben. Az egyesülettel pedig nagyon sok bemutatót tartottunk, többek között Németországban és Karcagon volt hagyományőrző táborunk is gyerekeknek.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Bene Sándor
[/caption]
Csepeli Lajos, a Coop Szolnok Zrt. vezérigazgatója: – A Coop Szolnok Zrt. mozgalmas, sőt ellentmondásokban is bővelkedő, alapvetően azonban sikeres 2012-es évet zár. Három fő célkitűzésünk közül mindegyiket sikerült megvalósítanunk. Elkezdtük a teljes bolthálózatunkat érintő megújulást, és a régóta tervezett integrált informatikai fejlesztés is lezárult. Fontos eredmény, hogy tovább fejlesztettük törzsvásárlói programunkat is. Azt pedig külön szeretném kiemelni, hogy a még mindig nehéz gazdasági helyzet ellenére sem kényszerültünk tömeges leépítésekre, és a hiteleink egy részét is vissza tudtuk fizetni.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Csepeli Lajos
[/caption]
Drávucz Rita, világ és Európa-bajnok vízilabdázó: – Változatos esztendőt zártam. Ha a sportot nézzük, jól sikerült az első félév. Az olasz  klubcsapatommal, a Pro Reccóval minden lehető kontinensbajnoki címet begyűjtöttünk. A válogatottal kiharcoltuk az olimpiai részvételt. A londoni ötkarikás játékokon a legjobb négy közé jutottunk, de az éremszerzés sajnos nem sikerült csapatunknak. Az ősszel úgy döntöttem, hogy egy ideig szüneteltem a vízilabdát, de nem mondtam le a riói olimpiáról. A civil életben a Magyar Olimpiai Bizottságnál dolgozom mint sportszakmai munkatárs.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Drávucz Rita
[/caption]
Erdős Hanna mestercukrász, Tiszaföldvár: – Az évem egyszerre volt sikeres és fárasztó. Rengeteg lemondással járt az, hogy hazahozhattam két aranyérmet is Erfurtból, az IKA Kulinális Olimpiáról. Lakásom hónapokon keresztül műhelyként szolgált, a főzésről lemondtam, párommal napokig pizzákon éltünk. Még nyaralni sem voltunk, sőt, a társasági élet sem pezsgett körülöttünk. Mégis csodálatos volt ez az esztendő, főleg az október. Úsztam a rivaldafényben, ugyanakkor sokáig fel sem fogtam, hol jártam, mit értem el. Még ma is rácsodálkozok a lakásban lévő érmekre, majd megállapítom, ez tényleg megtörtént. Tízes skálán értékelve a 2012-es évem tizenegyes volt!
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Erdős Hanna
[/caption]
Ferencz Gábor, a szolnoki AC-DC Logisztikai Park igazgatója: – Sikeres évet zártunk, hiszen a továbbra is rendkívül visszafogott gazdasági fejlődés ellenére számtalan új bérlővel kötöttünk megállapodást, jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre. Elmondhatjuk, hogy valódi ipari, logisztikai parkká váltunk. Komoly problémának látom azonban a törvények, jogszabályok folyamatos változását, ilyen bizonytalan, kiszámíthatatlan feltételrendszerben a gazdasági vállalkozások nem tudnak előre tervezni, projektjeik megvalósítását visszatartják vagy máshol valósítják meg. Borúlátó vagyok a jövőt illetően, amennyiben nem történik lényeges előrelépés.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Ferencz Gábor
[/caption]
Harcsa Béla, a Szolnok Televízió Zrt. ügyvezető igazgatója: – Bár világvége évnek jósolták 2012-t, mégsem lett az! Túléltük! Sőt, hozott sok örömöt ez az esztendő is, de persze nehézségeket is jócskán. Személyes örömöm, hogy lányom megszerezte egyetemi diplomáját és extra minőségű a termés a tokaji szőlőmben. A Szolnok Tv dolgában pedig, bár kicsit több munkával, de sikerült megtartanunk, jóval szűkebb költségvetési keretek között is, értékeinket, egész napos műsorstruktúránkat, gazdasági egyensúlyunkat. Megszerveztük újra nagyprodukcióinkat. Most, hogy így túl vagyunk a világvégén, boldog új esztendőt kívánok a túlélőknek!
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Harcsa Béla
[/caption]
Karmazin György, a BI-KA Logisztika Kft. ügyvezető-igazgatója: – Összességében sikeresnek mondható az idei év a BI-KA Logisztika Kft. számára. Bár nem sikerült megvalósítanunk maradéktalanul az idei évre irányzott teljesítményt, még így is kétszámjegyű növekedéssel büszkélkedhetünk 2012-ben. Ami szintén elégedettségre ad okot, hogy szinte maradéktalanul megvalósítottuk a tervezett fejlesztéseket, beruházásokat, melyekhez a legtöbb esetben a pályázati forrásokat is sikerült előteremtenünk.Legalább ezt a sikeres évet szeretnénk jövőre megismételni, ezen a növekedési pályán szeretnénk tovább haladni 2013-ban is.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Karmazin György
[/caption]
Dr. Kertész Róbert, a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze: – Szakmailag nagyon jó évet zártam. Sikerült a korábbi régészeti kutatások anyagát nagy részben feldolgozni és új eredményeket elérni az esztendő során. Ezek egy része nemcsak helyi jelentőségű, hanem országos figyelemre is számot tarthat. Közülük kiemelném a korábban a várban állt dzsámi feldolgozását és publikálását, mert ez volt az ország második legnagyobb négyzet alaprajzú ilyen épülete. A gazdasági nehézségek ellenére volt lehetőségem érdemi kutatómunkát végezni az év során.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Dr. Kertész Róbert
[/caption]
Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke: – A megyei önkormányzatok szempontjából 2012 az átalakulás éve volt, új feladatokat kaptunk. Úgy vélem, ezeknek köszönhetően a korábbi intézményfenntartói szerepkör helyett mostantól valóban igazán a megye hasznára lehetünk, hiszen a fejlesztés lesz a legfontosabb munkánk. Természetesen nem lesz könnyű megfelelni a kihívásoknak, de biztos vagyok benne, hogy jó a mostani irány. A magánélettel kapcsolatban pedig egyetlen dolgot sajnálok, hogy jóval kevesebb időt tudok tölteni a családommal, mint szeretnék.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Kovács Sándor
[/caption]
Máthé György szolnoki esperes-plébános: – A most befejeződő esztendő számunkra az építés éve volt. A mindennapi feladtaink ellátása mellett be tudtuk indítani a nyolcosztályos gimnáziumunkat. Emellett idén nyert pályázati pénzből fel tudunk építeni egy négycsoportos óvodát is. Utóbbihoz dr. Beer Miklós püspök úr nagylelkűségéből a püspökség a ferencesektől megvásárolta a kolostorudvart, ahol az új épületek mellett egy sportpályát is kialakítunk majd. Mindezek és a vártemplom tronyának renoválása nagyon fontos eredményeink az egyházmegye legnagyobb városában, Szolnokon.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Máthé György
[/caption]
Pócs János, Jászapáti polgármestere, országgyűlési képviselő: – Jászapátin beindulhatott az egyházi fenntartású iskolakomplexum, ahol 1200 gyermek tanul. Fontos eredménynek tekintem, hogy elértük az eredeti tervezettel szemben, hogy Jászapáti régi rangjához méltón járási hivatali központtá váljon. Ez jó Jászapátinak és az alsó-jászsági településeknek, mert elérhető távolságban egy ügyfélbarát járási hivatal működik január 1-től. A rendszerváltástól Jászapátin folyamatosan leépültek a vállalkozások, csökkent a munkahelyek száma. Azzal, hogy a Jász Plasztik Kft. az ipari parkban vásárolt területet, új vállalkozás indulhat el, amely egyben sok helyi és környékbeli beszállítóknak is munkát adhat. Idén Jászapáti 85,4 millió forint, év végére pedig 48 millió forint önhiki-támogatásban részesült. A térségben pedig összesen karácsonyra 464 millió forintnyi önhiki-támogatás érkezett. Minden település megszabadul a fojtogató adóságaitól.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Pócs János
[/caption]
Radó Denise, a Szigligeti Színház színművésze, rendezője: – Ha röviden akarom összefoglalni, azt mondom: soha rosszabbat! Úgy érzem, nagyon hálás lehetek a sorsnak, mert egy sikeres, szép esztendő áll mögöttem. Az előző évad második felében, vagyis ez év tavaszán számos gyönyörű feladat talált meg, hasonlóan a mostani évadban sincs okom panaszra. Szerencsére jól telt a nyár is, volt egy kis idő a pihenésre. A legfontosabb, hogy nagyon büszke lehetek a családomra is, lányom több elimerést kapott ebben az évben. Mivel is zárhatnám a 2012-es évet? Azzal az óhajjal, hogy legyen hasonlóan jó 2013!
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Radó Deinse
[/caption]
Takács János, az Electrolux kelet-közép európai régió holdingvezetője, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója: – Az elhúzódó válság ellenére vállalatunk az Electrolux Lehel Kft. várhatóan nagyon jó évet zár a lassan véget érő 2012-es esztendőben. Előrejelzéseink szerint az árbevételünk érzékelhetően növekedett idén is. Mindemellett pedig az előző évi szinten tudtuk megőrizni átlag statisztikai létszámunkat. A termék és technológiai fejlesztéseink pedig tovább folytatódtak, idén tizenöt százalékkal sikerült többet költenünk beruházásokra, mint tavaly.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Takács János
[/caption]
Versegi László ügyvezető, Jászfényszaru Ipari Centrum Kft.: – Remélem, néhány nap múlva elmondhatjuk majd, hogy sikeres év volt 2012 az Ipari Parkban működő cégek, a Jászfényszaru Ipari Centrum Kft., illetve a cégek dolgozói, munkatársai részére. Nekünk ehhez az is kell, hogy az egyik épületünkben határidőre elkészüljön az új iroda és szociális rész. Úgy tudjuk, hogy az Ipari Parkban működő cégek többsége is sikeres évet zár.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Versegi László
[/caption]
Örülünk annak is, hogy több cég választotta idén működési helyszínül az Ipari Parkot, befejeződött a Sangjin Micron Hungary Kft. beruházása, új cég bérli januártól az egyik csarnokunkat. Reméljük, hogy a következő év is eredményes lesz, amit megalapozhat az, hogy sikeres pályázatot nyújtottunk be az Ipari Park bővítésére, és reményeink szerint cégünk beruházása mellett más cégek is fejleszteni, bővíteni fognak Jászfényszarun.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!