Közélet

2013.01.31. 15:31

Megalakult a Tűzmegelőzési Bizottság Szolnok megyében

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság mintájára ma Szolnokon is életre hívták a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Tűzmegelőzési Bizottságot.

Szoljon.hu

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság kezdeményezésére tizenkilenc megyei szervezet részvételével megalakult testület elsődleges feladata a lakosság tájékoztatása, oktató anyagok, figyelemfelhívó közlemények publikálása, kommunikációs kampányok kezdeményezése annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a tűzmegelőzés.

Valamennyi meghívott szervezet egyhangú támogatásával alakult meg és fogadta el munkatervét a megyei tűzmegelőzési bizottság. Elnöke Varga Béla tűzoltó alezredes, igazgató, társelnöke Kovács Sándor megyei közgyűlési elnök, valamint Hubai Imre Csaba, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Agrárkamarát vezető átmeneti elnökségi tag.

A bizottságban (több más szervezet mellett) az MRFK, a KÖTIVIZIG, a bányakapitányság, a kamarák, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, a MOL Szajol Bázis telep vezetője, a polgárőrség, három alapítvány és a Fűtéstechnika Kft. vezetője is jelen van. A megalakulást követően a bizottság azonnal munkához látott, javaslatokat állított össze a szabadtéri tüzek, illetve a háztartásokban bekövetkezett tűz, füst- vagy szénmonoxid-mérgezéses balestek számának csökkentésére.

A tagság már az alakuló ülésen több javaslatot tett arra is, hol és hogyan tehetők közzé tájékoztató anyagok, miként érhetőek el pl. az oktatási intézmények, milyen tapasztalatokkal rendelkeznek az egyes szervezetek a szabadtéri tüzek megfékezésében, saját területén ki meddig jutott a természeti károk, illetve a háztartási balestek elhárításában.
A bizottság közleményeivel, kiadványaival, az általa szervezett fórumokkal a továbbiakban sűrűn találkoznak majd a megyében élők. A legközelebbi feladat például éppen a már említett, márciusra prognosztizált (vegetációs) szabadtéri tüzek számának, kiterjedésének csökkentése.

A nagy emberei erőt és pénzt felemésztő beavatkozások megkönnyítésére már az alakuló ülésen is hangzott el javaslat, a nemzeti park igazgatóságának képviselője felajánlotta a természetvédelmi őrök segítségét, az agrárkamarától meghívott társelnök pedig külföldi példaként említette, hogy súlyos szankciókkal sújtható az a gazdálkodó, aki mezőgazgasági területen tüzet gyújt. Ez utóbbi esetben még az uniós pályázati támogatástól is eleshet a szabálysértő. Magyarországon ilyen szankció nincs.

Varga Béla tűzoltó alezredes hangsúlyozta, nem a büntetések szorgalmazása, hanem a megelőzés a bizottság legfőbb teendője, a mostantól induló kampányszerű kommunikációnak minden korosztályt és társadalmi réteget el kell érnie - tájékoztatta a Szoljon.hu-t S.Tóth Anikó, a megyei katasztrófavédelem sajtószóvivője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!