Közélet

2013.01.29. 15:27

Megyénkben is terjednek a vírusfertőzések

Az országos tendenciának megfelelően egyre jobban terjednek a Calici-, illetve Norovírus fertőzések térségünkben is.

SZ. ZS.

Tavaly Jász-Nagykun-Szolnok megyében három Calicivírus által okozott járvány fordult elő, mely egy kórházi osztályt, egy bölcsődét és egy általános iskolát érintett, s összesen 43 fő betegedett meg.

Idén az eddig eltelt néhány hét alatt már 24 fő megbetegedését jelentették egy óvodából és egy kórházi osztályról – tájékoztatott a megyei kormányhivatal népegészégügyi szakigazgatási szerve.

Ezek a fertőzések nem kapcsolódnak szervesen az influenza-szerű megbetegedésekhez, ám a calici vírusos megbetegedések gyakorisága összefüggésbe hozható a kialakulásához kedvező időjárással. Napjainkban a gyomor-bélrendszeri fertőző megbetegedések egyre nagyobb hányada vírusos eredetű, ezen belül pedig döntően a Calici-vírus kóroki szerepe igazolható.

A fertőzés emberől emberre terjed, hányással és hasmenéssel, esetenként hőemelkedéssel vagy lázzal járó megbetegedést okoz. A vírus szervezetbe jutásától a tünetek jelentkezéséig átlagosan 12-48 óra telik el. A legtöbben egy-két nap alatt meggyógyulnak, kórházi ápolásra csak ritkán van szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!