Közélet

2013.01.15. 07:25

Megyénkben sokan használják a SZÉP-kártyát

A bérek alakulása mellett a cafetéria, azaz a béren kívüli juttatások kérdése foglalkoztatja a munkavállalókat az év első hónapjaiban.

Szoljon.hu

Counting coins for purchase

Fotó: Getty Images/Ingram Publishing

Annál is inkább, mivel ez a terület számos módosításon esett át az óév utolsó időszakában. A változások közül az egyik legfontosabb, hogy a juttatások adóterhe 35 százalék fölé nő, de így is megmarad az előnye
a bérhez képest. A munkavállalókat ennél is jobban érdekli, hogy januártól nyolcezer forintra nőtt a havonta igényelhető
Erzsébet-utalvány mértéke.

A részletekről beszámolva Majthényi László, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány főtitkára elmondta, hogy 2013-tól jelentősen emelkedik az Erzsébet-utalvány keretösszege, a munkaadók az eddigi havi 5 ezer helyett már 8 ezer forint értékben is adhatják dolgozóiknak, vagyis az éves maximum összeg 96 ezer forintnyi juttatás lesz. Szakértők az új adószabályok ismeretében úgy nyilatkoznak, hogy még mindig sokkal jobban megéri Erzsébet-utalványban adni ezt a juttatást, mint munkabérben.

A SZÉP-kártyán lévő pénz felhasználási határidejét pedig meghosszabbították, december 31-e helyett május 31-ig
költhető el az előző évben feltöltött összeg. Vagyis példával élve a 2011. évi feltöltéseket 2013 május végéig lehet majd felhasználni például szállásra, vendéglátásra, pihenésre. A meghosszabbított határnapig fel nem használt összeget pedig a munkáltatók visszakapják, és akár újra odaadhatják a munkavállalóknak.

A lehetőségek kiaknázásában nagy szerepe lehet a munkavállalói érdekképviseleteknek is. A nagyobb cégeknél általános a cafetéria alkalmazása, de a kicsiknél is megérheti a juttatás bevezetése.
Megyénkben a tavalyi év első kilenc hónapjában a szálláshely szolgáltatások díjának 7 százalékát üdülési csekkel, 17 százalékát pedig Széchenyi Pihenőkártyával fizették a belföldi vendégek, összesen 251 millió forint értékben. 

Az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb

A hazai munkaképes korú lakosság csaknem egyharmada kap valamilyen béren kívüli juttatást cégétől. Érdekes, hogy a
fiatalabb (18–29 év közötti) korosztály mindössze egyötöde élhet a lehetőséggel, az idősebb generációnál (30–40 év) már
duplája a felhasználók aránya. Ami az egyes eszközök népszerűségét illeti, magasan vezet az Erzsébet-utalvány, amit a
SZÉP-kártya követ. A „dobogóra” tavaly ért oda az egészségpénztári befizetés, aminek az egészségügy fizetős része kapcsán
idén további erősödését jósolják a terület szakértői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!