Közélet

2013.01.07. 11:20

Nagy levegőt vehettek: megérkezett a 313 millió a számlájukra

Komoly segítséget jelentett az egészségügyi intézményeknek, hogy az elmúlt év utolsó napjaiban a teljesítményük és adósságaik függvényében jutottak plusztámogatáshoz. Megyénk kórházigazgatói egyöntetűen úgy vélik, a legjobbkor jött a juttatás.

Szoljon.hu

– Túlzás nélkül mondhatom, ez a túlélést jelenti nekünk – mondta el dr. Csellár Zsuzsanna, a mezőtúri kórház vezetője. – Természetesen a hosszabb lejáratú tartozásainkat finanszíroztuk ebből az összegből, így összességében a lejárt számláink mintegy hatvan százalékától sikerült megszabadulnunk. Mivel az utolsó napon érkezett meg ez a 27 millió forint tavaly, már csak idén tudtuk hasznosítani, de természetesen azonnal átutaltuk a hitelezőinknek, amint lehetőségünk nyílt rá. Összességében azt mondhatom, ennek köszönhetően kiegyensúlyozottá vált a gazdálkodásunk.

Az Egészgésügyi Államtitkárság a teljesítmény és a likviditási szempontok függvényében osztotta szét azt a 27 milliárd forintot, amely a „kasszaseprés" eredményeként többletként jelentkezett. Az egészségügyi szolgáltatók a lejárt beszállítói tartozásuk enyhítése érdekében ugyanis 2011 végén is kaptak konszolidációs támogatást. Ezt az összeget viszont az intézmények egy része nem tudta felhasználni, így az átutalt összeget vissza kellett fizetniük. A visszautalások nyomán 2012. december 10-ig 3,3 milliárd forint folyt be az Egészségügyi Alapba. Emellett a tavalyi év kiadásai után a gyógyító-megelőző kasszában 11,2 milliárd forint maradványt regisztráltak. A kormány további 12,6 milliárd forinttal emelte meg az előirányzatot, s ahogy fogalmaztak, az ellátórendszer működőképességének fenntartásához járul hozzá a most leutalt összeg.
– Jászberénybe is megérkezett a kasszasöprést követően maradt pénzösszeg – tudtuk meg dr. Csiki Zoltántól, a jászberényi Szent Erzsébet Kórház Nonprofit Kft. főigazgató-ügyvezetőjétől. Az összeg náluk is a lejárt tartozások kifizetéséhez nyújt segítséget. A kormányzati szintről érkező adósságkonszolidációs összeg pontos felhasználását a jövő héten határozzák meg.

A Hetényi Géza megyei kóház számlájára mintegy 313 millió forint érkezett december végén.

– Ez azt jelenti számunkra, hogy vehetünk végre egy jó nagy levegőt – tudtuk meg dr. Bene Ildikó főigazgatótól. – Komoly összegnek számít ez a pénz számunkra, amiről elmondhatjuk, hogy valóban a legjobbkor érkezett. Köszönettel vettük és már fel is használtuk. Természetesen a lejárt szállítói tartozásaink kiegyenlítésére fordítottuk.

A Szolnoki MÁV Kórház épp azok közé az intézmények közé tartozik, amelyeknek a 2011-es év végén érkezett plusztámogatást vissza kellett fizetniük. A „címkézett" összeget ugyanis kizárólag a lejárt tartozások rendezésére lehetett felhasználni, az pedig nekik – a kiegyensúlyozott gazdálkodásuknak köszönhetően – akkor nem volt. A 2012-es évet a mostani támogatásnak köszönhetően szintén nullszaldósan tudták zárni.
– Köszönettel fogadtuk ezt a 47 millió forintos támogatást – hangsúlyozta dr. Rudner Ervin főigazgató-főorvos. – Mintegy félhavi finanszírozásunknak felel meg ez az összeg és miután kiegyenlítettük belőle a lejárt számláinkat, elmondhatom, hogy teljes mértékben fedezte a tartozásaikat.

A kórházak mellett számos kisebb egészségügyi szolgáltató, járóbetegintézet is részesült az év végi pluszpénzből. Természetes, hogy minden kisebb-nagyobb intézményben jól jött ez az összeg, mindezeken túl azonban még valamiben egybehangzó a véleményük: az, hogy fennakadások nélkül tudják végezni tevékenységüket, s nem kerül veszélybe a betegellátás biztonsága, jelentős mértékben köszönhető beszállítóik lojalitásának, maximális türelmének.

Szoljon.hu -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!