Közélet

2013.01.17. 17:00

Több éves titokra derült fény

Végre kiderült, esetenként miért áll a víz Kunszentmárton főterén.

Szoljon.hu

Több éves titokra derült fény tavaly év végén. Kunszentmárton vízőre egy eddig még nem látott cső kifolyójára bukkant a Körös folyó partján. Egy 1800-as évek végén épült esővízelvezető-csatorna ez, mely egyenesen a belvárosba vezet.

– Ki tudja, mi van a talpunk alatt! Rejthet még meglepetéseket a föld! – bólogatott az egyik kunszenti lakos, amikor elmeséltük neki a városközpontban, hogy egy több mint százesztendős csatornán álldogálunk éppen. – Emlékszem, 2006. tavaszán senki nem tudta, miért áll a víz a belvárosban. Tehát egyenesen a Körösből jött... – gondolkodik hangosan a hölgy. – Akkor most mi lesz ezzel az elvezetővel?

A helyieknek jogos a kérdésük. Egyrészt ez a téglaboltozatú csatorna a múlt emléke. Másrészt viszont a jelenleg is működő elvezető a folyó magas vízállásakor rendszeresen eláztatja a város központját, éppen azt a részt, ahol a legtöbb műemlék jellegű épület található. Márpedig a Körös mértékadó vízszinte az utóbbi évtizedekben 3-4 méterrel is magasabb lett.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Erről a belső városrészről vezeti el az esővizet a több, mint száz éves téglaboltozatú csatorna – mutatja Nagy Kálmán osztályvezető Fotó: Csabai István
[/caption]

– Ilyen korú csatornát már többet is találtunk a városban, erről a száz méter hosszúról azonban nem tudtunk, még a térképeken sem jelezték – mondja Nagy Kálmán, a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának vezetője. – Mindenek előtt közelebbről megvizsgáltuk, pontosan milyen hosszú, milyen széles és ami a leginkább érdekelt bennünket, hogy milyen állapotú.

A hivatali dolgozók az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság szakembereivel közösen feltérképezték a műtárgyat: egy arasznyi magas, elektromos, kerekeken guruló csőkamerát küldtek be a „felderítésre”. A felvételek láttán megállapították, a csaknem 80 centiméter átmérőjű, téglából kirakott csatorna sehol nem omlott be, az viszonylag jó minőségű.

– Ennek ellenére a vízügyi kollégák azt tanácsolták, szüntessük meg a csatornát, hiszen ez nem egy zárt rendszer, az elvezetőből folyamatosan szivárog a víz a földbe, gyengítve ezzel a Körös gátját – teszi hozzá Nagy Kálmán.

Mindez azonban pénzkérdés. A téma testületi ülésen is napirendre került, ahol elhangzott, csak akkor tudják véglegesen megoldani a problémát, ha sikerül az önkormányzatnak pályázati pénzhez jutnia. Erre a célra vonatkozó pályázatot azonban egyelőre nem írtak ki. Így egyelőre „kivár” a város, bízva abban, hogy több mint száz esztendő után idén sem fog nagyobb problémát okozni a tégla-csatorna.

Egy új csatorna kiépítése 21 millió forintba kerülne

A vízügyi szakemberek azt ajánlják, a város véglegesen szüntesse meg a most talált, 1800-as évek végén épített csatornát. Ennek egyedüli módszere, hogy a teljes száz méter hosszat kiöntik betonnal.

– Amellett, hogy ez nem kis munka, még drága is. Egymillió forintba kerülne – mondja Nagy Kálmán. Az osztályvezető hozzátette, ez az összeg azonban elenyésző ahhoz képest, mennyit kell még szánni az új csatorna tervezésére, kivitelezésére.

– A mostani ugyanis remekül elvezette a belvárosból az esővizet. Ha ezt megszüntetjük, egy újat kell kiépíteni, engedélyeztetni helyette. Ez már húszmillió forintot kóstál – árulja el. Ilyen jelentős összeget azonban nem tud az önkormányzat kigazdálkodni, ezért remélik, hogy hamarosan kiírnak egy erre vonatkozó pályázatot, melyből pénzhez juthat Kunszentmárton. Addig is, a száz éves csatornába, onnan pedig a Körösbe folyik az esővíz.

Szoljon.hu Erről a belső városrészről vezeti el az esővizet a több, mint száz éves téglaboltozatú csatorna – mutatja Nagy Kálmán osztályvezető Fotó: Csabai István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!