Közélet

2013.01.17. 11:06

Több ezer darab tárgyat és fotót kell archiválni

Hetek óta tart a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum digitális nyilvántartásának készítése.

Szoljon.hu

Ennek célja, hogy az archiválás segítségével még könnyebben elérhetővé váljanak az intézmény kiállított és raktárban tartott tárgyai. Ehhez először le kell fotózni a több száz tárgyi emléket, majd a fényképeket a digitális leltárkönyvbe töltik fel. De nem csak tárgyakat, hanem néhány ezer régi, korabeli fotókat is digitalizálnak, hogy azok biztosan, sérülés nélkül megmaradjanak az utókornak. Az adattár aztán mindenki számára elérhető lesz.

Az archiválást jelenleg két, a START-munkaprogramban részt vevő fiatalember végzi, akik még hónapokat töltenek a múzeumban, ami egyébként év eleje óta már a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ része, székhelye pedig éppen ez az intézmény. A központot öt intézmény alkotja: a könyvtár, a városi óvoda, a sportcsarnok, a művelődési központ és a múzeum. Ez utóbbi intézmény (akárcsak az összes megyebeli múzeum) az elmúlt hetekben téli szünetet tartott, így spórolva a fűtésszámlán. A múzeum hivatalosan tegnap nyitotta kapuit, e héttől nem csak a felnőtt látogatókat, hanem az óvodás gyermekeket is várják a szokásos kézműves foglalkozással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!