Közélet

2013.02.05. 11:17

Készenlétben várnak a jégtörő hajók a Tisza-tavon

A kiskörei duzzasztómű téli kikötőjében két jégtörő hajó áll készenlétben.

Szoljon.hu

Bár az utóbbi napok enyhe időjárása miatt a következő hetekben szinte biztosan nem lesz munkájuk, folyamatos téli jeges üzemben várja a bevetést a Jégvirág 7. és Jégvirág 8. – tájékoztatott Fejes Lőrinc, a kiskörei szakaszmérnökség vezetője.

Minden év novemberében vizsgálják a jégtörési feladatokra beosztott hajók műszaki alkalmasságát. Ezt követően vízügyes szaknyelven érvényben van a jégtörők „melegen tartása”.

A jeges árvíz elleni védekezési feladatok esetében is három fokozat rendelhető el. Az I-es a készenlétet jelenti 1-1 őrszemélyzettel a fedélzeten, s ezt hívják a hajók melegen tartásának. A II-es már készültségi fokozat, amely a teljes hajószemélyzetet érinti és a gyakorlati menetkészség szintjét jelenti.
[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fejes Lőrinc szakaszmérnök
[/caption]
A III-as a jégtörési fokozat, amelyhez a megadott körzetbe elindulnak a hajók. Az idei téli szezonban jégtörési munkájuk ugyan még nem akadt a hajóknak, ám erre ilyentájt mindig számítani kell. Kialakulhatnak a töredezett jégtáblák egymásra tornyosulásából jégtorlaszok, jégdugók, amelyek a parti védműveket is megrongálhatják.

Igaz, a Tisza középső szakaszán nem jellemző a hirtelen kialakuló jégképződés és jeges árvíz kialakulása. Jég tekintetében elsősorban az erős kanyarulatok és a mederben elhelyezett létesítmények környezete jelenthet veszélyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!