Közélet

2013.04.10. 07:31

Harmincezer ember tűnt el a megyéből

A termékenységgel nincs baj, a népesség mégis fogy, sok az ateista, kínaiul pedig hatvanhárman beszélnek megyénkben a tavalyelőtti népszámlálás nemrég nyilvánosságra hozott adatai szerint. Az egyetlen diplomással büszkélkedő falutól a „legnőiesebb” településig – a friss megyei eredmények közül szemezgettünk.

Gedei Szilárd

Majdnem harmincezerrel lettünk kevesebben Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz év alatt – derült ki a KSH nemrég nyilvánosságra hozott népszámlálási adataiból. A 2011-es állapotot tükröző adatsorokból nem csak a 7,1 százalékos, 29 ezer 323 megyei lakost jelentő mínusz látszik, hanem sok más tanulság is levonható a számokból.
Így például az is, hogy leginkább a mezőtúri járásban, legkevésbé pedig a jászberényiben fogyott a lakosság. Ami a településeket illeti, érdekes módon négy Tisza-menti faluban, Tiszaderzsen, Tiszaroffon, Tiszasülyön és Nagyréven is eltűnt a lakosság egyötöde 2001 óta. Nyolc településen ellenben (Alattyán, Berekfürdő, Cserkeszőlő, Jászfelsőszentgyörgy, Szászberek, Tiszabura, Tiszapüspöki és Vezseny) ugyan csak néhány százalékkal, de növekedett a lakosságszám a tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest. Szolnokon hat százalékkal csökkent a lakosság, így már csak 73 ezren élnek a megyeszékhelyen.

– Ahogyan országos, úgy megyei szinten is érzékelhető egyfajta kelet-nyugat irányú népességvándorlás, ezt tükrözik most a népszámlálási adtok is – véli dr. Szarvák Tibor szociológus. A szolnoki szakember szerint a megye megosztottságának – a jászberényi térség megerősödésének és azzal párhuzamosan a tiszántúli kistérségek, járások hanyatlásának – több oka is van. – Az egyik, hogy a Jászság egyre erősebb gazdasági erővel bír, a vállalkozások által kínált munkahelyek képesek megtartani valamennyit az elvándorláson gondolkodó lakosságból. A másik tényező, hogy a jászságiak a közelség miatt könnyebben tudnak a főváros irányába ingázni – ad magyarázatot a felemás területi eredményekre dr. Szarvák Tibor.

– Túrkevéről mentem tanulni a megyeszékhelyre, majd a szakma megszerzése után ott is maradtam – támasztja alá saját példájával a megyei trendeket a húszas éveinek elején járó Molnár Bettina. – Először persze otthon próbáltam boldogulni, miután azonban közel egy évig hiába próbálkoztam a munkakereséssel, felköltöztem Szolnokra. Azóta folyamatosan dolgozom, aminek köszönhetően sikerült olyan biztos egzisztenciát kialakítanom, melyről otthon csak álmodhattam – meséli a felszolgálóként dolgozó fiatal lány, aki elmondása szerint néhány éve még nem hitte volna, hogy másfél szobás lakásának bérlését is megengedheti majd magának.

Tény, az életkörülmények tekintetében is észlelhető némi változás a tíz évvel ezelőtti számokhoz képest. A számlálás eredménye szerint egy átlagos megyei család hetven négyzetméter körüli, a hetvenes években épült lakásban él, tízből kilenc háztartás pedig rendelkezik vízöblítéses vécével. Csak összehasonlításként: az ezredforduló táján még csupán a megye lakásainak, házainak 78 százalékában tudták lehúzni a vécéjüket az ott lakók.

A lakóingatlanok nagyságában azért még van némi lemaradásunk, az egy lakásra jutó alapterület tekintetében ugyanis csak Komárom-Esztergom és Hajdú-Bihar múlja alul a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 76 négyzetméteres átlagot.
A főbb folyamatok mellett néhány érdekességre is fényt derült a nyilvánosságra hozott adatokból.
A legkevesebb diplomás, szám szerint egyetlen egy a most már a kétszáz lelket sem számláló Hunyadfalván él. A statisztikai mutatónak ezúttal neve is van: a szóban forgó személy nem más, mint a település polgármestere.
– Valóban, én is úgy tudom, hogy sajnos egyedül nekem van főiskolai végzettségem a faluban – ismerte el Vékonyné Házi Eszter, aki szerint ez a helyzet azonban hamarosan megváltozhat, ugyanis lánya egy éven belül államvizsgázik. – Hozzá kell tennem, hogy én már annak is örülnék, ha a nyolc osztályt többen el tudnák végezni, az pedig külön öröm lenne, ha a hunyadfalviak többségének sikerülne valami szakmát is tanulnia – tette hozzá a polgármester asszony.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!