Közélet

2013.04.26. 14:54

Könnyebb az ufókra fogni

A kórházba siettem, mert a gyerek lenyelte a legót. Izé, olyan hirtelen jött hasmenésem lett, és hát ugye haza akartam érni, mielőtt még késő lenne.

Gedei Szilárd

Az úgy volt, hogy egyszer csak a semmiből a szemembe sütött az a fránya nap. Micsoda, hát én nem is jártam arra, aznap Füreden nyaraltam, az anyósom bizonyítja! Na de akkor elmondom az igazat, az úgy történt, hogy egyszer csak felbukkant az a nagy ufó, és akkor…
Ezek azok a kifogások, melyek egészen biztosan nem fogják meghatni a közlekedésieket a kapitányságon, miközben megcímzik a jó esetben „csak” harmincezer, rosszabb esetben akár háromszázezer forintos csekkeket rejtő borítékokat.


Még akkor sem, ha a hatóság egyre gyakrabban találkozik mondvacsinált – néhány kivételes esetben persze valóban jogos – kifogásokkal a fizetést megúszni óhajtó gyorshajtókkal, akik közül néhányan amolyan „csakazértse fizetek!” felkiáltással, tudatosan saját versenypályájuknak gondolják hazánk útjait.
Csakhogy az utak nem éppen versenyzésre lettek kitalálva. Sőt, a túlzásba vitt, direkt száguldással a gyorshajtó nem csak saját, de embertársai életét is veszélyeztetheti.


Egyre többen hajlamosak azonban ezt elfelejteni, miközben persze a kifogások kereséséről, a kiskapuk megleléséről még csak véletlenül sem feledkeznek meg. Mintha a gyorshajtás együtt járna valamiféle misztikus feledékenységgel. Pont úgy, ahogy a régi, leharcolt Wartburgjával gyorshajtáson kapott kilencvenéves, szenilis néni esetében, aki egy régi, közszájon forgó történet szerint ezzel védekezett a rendőröknek: azért sietett, mert még azelőtt el akarta érni célját, mielőtt elfelejti, hova is megy…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!