Közélet

2013.04.22. 10:14

Köz, munka, felelősség

Szép, napsütéses tavaszi reggel, csak úgy csillog a napfény a vadonatúj lapát nyelén a munkások kezében, miközben kifogástalanul tiszta formaruhájukban szép lassú, megfontolt lépésekkel végigmasíroznak a falu főutcáján.

Szoljon.hu

Este ugyanígy, vissza, persze sokkal gyorsabb léptekkel – néhány helyen sajnos nem csak az elmúlt években, hanem manapság is csak ennyit jelent a közmunka.


Sok helyen persze már évek óta a lehető legkomolyabban veszik a közfoglalkoztatást, mindig akad azonban kivételek, ahol átesnek a ló túloldalára. Az egyik alföldi kis faluban nem is olyan régen például elég sajátosan értelmezték a közmunka fogalmát: az önkormányzat néhány szerencsés kiválasztottnak nem hagyományos munkát adott, hanem egy-egy kismalacot, sőt mellé havonta egy nagy zsák hízótápot. A lényegében az önkormányzat pénzén felhizlalt disznót végül meg is tarthatták a kvázi közmunkások munkájukért cserébe.


Persze a települések többségén azért nem így gondolkodnak. Megyénkben például szinte mindenhol igyekeznek a legjobb tudásuk szerint megoldani a közmunkaproblémát, és több-kevesebb sikerrel ki is használják az államtól kapott vagy éppen a saját maguk által megteremtett forrásokat. Talán ennek köszönhető, hogy mind kevesebben gondolják a közfoglalkoztatást valamiféle pénzszórási módnak, és egyre többen a képzetlen, lecsúszott embertársaink sokszor egyetlen, vagy éppen utolsó lehetőségének.


Szerencsére a legtöbb településen ma már értik, hogy nem elég a lapátot az emberek kezébe adni, az értékteremtő közfoglalkoztatás lehetőségét is érdemes megteremteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!