Közélet

2013.04.23. 07:50

Nem korai az iskolakezdés?

Komoly fejtörést jelentett a 6-7 esztendős gyermekeket nevelő családokban az utóbbi hetekben az iskolakezdés. Az újonnan életbe lépő rendelkezések szerint a hatodik évüket augusztus 31-ig betöltő ovisoknak már idén iskolába kell menniük.

Szoljon.hu

Fotós: Getty Images/Hemera

Fotós: Getty Images/Hemera

Az utóbbi években egyre erőteljesebben érzékelhetővé vált az a törekvés, hogy a gyerekek minél később kezdjék meg az iskolát. Sokan közülük csak hét-nyolc esztendősen kerültek első osztályba. Jellemzően a szülők kérték, hogy minél később kerüljön át óvodából iskolába a gyermekük. Ők úgy vélik, addig élhetik igazán gondtalan gyermekkorukat az apróságok, amíg ovisok maradnak. Miközben a gyermekük talán már sokkal önállóbb lenhetne – ha hagynák...


– A kisebbik fiam csak tavaly szeptemberben ment iskolába, pedig már februárban betöltötte a hetedik évét – mesélte a szolnoki Hegedűs Gábor. – A testvérét hatévesen írattuk iskolába, és bizony igen nehezen vette az első év akadályait. Így az öccsénél már nem is gondolkoztunk sokat a feleségemmel, arra törekedtünk, hogy inkább óvodában maradjon tovább a gyerek. Igaz, az utolsó évet már unta kissé a nála jóval fiatalabbak között, de most, az első fél év iskolai tapasztalatai azt mutatják, jól döntöttünk.


A törvény viszonylag tágabb mozgáslehetőséget biztosított mostanáig e téren. Az új köznevelési törvény szerint azonban a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti – vagy legkésőbb az azt követő évben –, tankötelessé válik. Az a gyermek, akinek esetében szakértői bizottság javasolja, további egy évig az óvodában részesül ellátásban. Ha a gyermek az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget korábban eléri, a kormányhivatal a szülő kérelmére szakértői bizottság véleménye alapján engedélyezheti, hogy a gyermek hatéves kor előtt megkezdje tankötelezettségének teljesítését. Először azokra vonatkozik a tankötelezettség kezdetéről szóló új szabály, akik 2013. augusztus 31-éig betöltik a hatodik életévüket, tehát 2007. szeptember 1-je előtt születtek.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Bizonytalanságok tapasztalhatók abban, hogy mikortól érdemes iskolába íratni a gyereket, hogy ne legyenek beilleszkedési gondjai. Képünk illusztráció.
[/caption]
– Komoly bizonytalanságokat tapasztalok e téren – mondta el egy anyuka, akinek ikergyermekei a napokban töltik be hatodik életévüket. – Mivel lányaim csak négy esztendősen kezdték az óvodát, most középsősök. Vajon középsőből, a nagycsoport kihagyásával iskolába kell menniük szeptemberben? Végül a szakemberekkel közösen úgy döntöttünk, hogy még egy évig oviban maradnak a lányok, de sok olyan társuk iskolába megy most, akinek a szülei korábban úgy gondolták, tovább lesz óvodás a gyermekük.


– Véleményem szerint az a legfontosabb, hogy zökkenőmentes legyen a gyermekek számára az óvodából iskolába való átmenet – mondta el kérdésünkre válaszolva T. Mariann, aki óvónőként dolgozik.
– Az új törvényi rendelkezések miatt elképzelhető viszont, hogy növekszik azok száma, akiknek a részvételét továbbra is óvodai nevelésben javasoljuk. Úgy látom, manapság egyre több idő szükséges ahhoz, hogy a gyermekek játékban váljanak alkalmassá érzelmi, szociális, mozgás, kommunikáció és értelmi képességeik terén az iskolába lépésre. Az iskolakezdéshez ez mind egyaránt fontos ugyanis. Természetesen vannak olyan esetek, amikor semmiféle gondot nem okoz a korai iskolakezdés, de erre igen kevés példát tudnék felidézni.


– Nyilvánvaló, hogy minden gyermek esetét egyedileg kell elbírálni, de általánosságban azt mondhatom, hogy nem véletlenül szabták meg annak idején a hatéves életkort a tankötelezettség kezdetének – hangsúlyozta dr. Nemes András gyermekneurológus főorvos.
– A nyári születésű gyermekek többsége könnyedén behozza azt a néhány hónapos hátrányt, amivel a többiek esetleg nagyobbak nála, nemigen szokott ebből probléma lenni.

Minden elsősnek lesz helye a megyében


– Tapasztalataim szerint nem okoz gondot nálunk az első osztályosok beiratkozása, a személyi és tárgyi feltételek egyaránt biztosítottak a leendő első osztályos tanulók beiskolázásához – emelte ki Szutorisz Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerület vezetője.
– Nem jellemző, hogy bármelyik iskolában is azért lenne túljelentkezés, mert változtak az előírások. Az állami mellett egyébként egyházi, alapítványi és egyéb fenntartású intézményekbe is írathatják a szülők tanköteles korú, iskolába lépéshez szükséges fejlettséget igazoló szakvéleménnyel gyermekeiket, élve a szabad iskolaválasztási jogukkal.
 
A 2013/2014-es tanév számokban

Tankerület: Beíratkozó / gyermekek, indítandó első osztályok

Jászberényi: 329 /15
Szolnoki: 772 / 46
– ebből Szolnok város: 615 / 23
Kunhegyesi: 176 / 9
Kunszentmárton: 326 / 18
Jászapáti: 242 / 11
Karcag: 192 / 10
Törökszentmiklós: 262 / 14
Mezőtúr: 165 / 14
Tiszafüred: 100 / 8        
Összesen: 2564 / 140

FORRÁS: KLIK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!