Közélet

2013.04.24. 10:22

Szolnoktól egészen Szegedig egy időben tetőzik a Tisza

– Kuriózumnak számít, hogy milyen hosszú folyószakaszon tetőzik egyszerre a Tisza árhulláma – hívta fel a figyelmet Békési István védelemvezető-helyettes sajtótájékoztatóján.

Szoljon.hu

Vasárnap éjszakától 866 centimétert mutat a szolnoki vízmérce, miközben Szegednél is stagnál a vízállás. A vízrajzi szempontból rendkívül érdekesnek számító helyzet a Körös és a Maros apadása miatt alakult ki.
A mostani vízszint egyébként mintegy 175 centiméterrel marad el a 2000-ben mért legmagasabb, 1041 centiméteres szolnoki vízállástól. A Milléri buzgársoron, a szolnoki árvízvédelmi fejlesztés kivitelezési területein – a Tiszaparti-sétányon és az iparterületi szakaszon – fokozott figyelőszolgálatot látnak el a vízügyi szakemberek.


A régi Sajfoki szivattyútelep mellett a töltés mentett oldalán felpuhulás és felvizesedés tapasztalható, homokzsákokból bordás leterhelés épül. Folytatódik a szolnoki Gutenberg téri lakóházak melletti és a tiszaburai református templomnál lévő drénaknákban felgyülemlett víz szivattyúzása. A magas vízállással összefüggésben a töltések fokozott terhelése miatt az árvízi jelenségek mind nagyobb területen jelentkeznek: fakadóvizet összesen mintegy 56 kilométer hosszban, talpszivárgást 11 kilométeren, szivárgást 5,3 kilométeren, csurgást a mentett oldali töltésrézsűn összesen 114 helyszínen tapasztaltak.

A megélénkült szél a Tisza-tónál felkorbácsolta a hullámokat, amelyek helyenként töltéskárosodásokat okoztak. A szakemberek elhúzódó tetőzésre és lassú, napi egy-öt centis apadásra számítanak. Ugyanakkor az áradó vízzel nagy mennyiségű uszadék és szemét halmozódott fel az ártereken. Ezt a vízügyi igazgatóság közfoglakoztatottjai gyűjtik össze. Továbbra is érvényben van az általános halászati és horgászati tilalom.

Változatlanul tilos a hajózás, valamint a közlekedés a töltésszakaszokon.
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Kötivizignek a védekezés mellett már a vízhiányos időszakra is készülnie kell, így továbbra is kiemelt figyelmet szentelnek a vízkészlet helyben tartására. A vízvisszatartás érdekében, valamint a befogadók vízszintcsökkenése miatt egyre több szivattyútelep igénybevételét mérsékelték, így az átemelt víz mennyisége is csökkent.
Befejeződött a Nagykunsági-főcsatorna Nyugati-ágának átöblítése is az öntözési és halastavi vízigények kielégítése, valamint a vízminőség javítása érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!