Közélet

2013.04.11. 10:25

Tovább fokozódott az árvízi készültség a Közép-Tiszán

A Tisza áradása miatt a Tisza-tó menti védvonalakon II. fokúra emelték az árvízvédelmi készültséget.

Szoljon.hu

A folyó középső szakaszán a vízszint emelkedésével a hullámtéri öblözetek folyamatosan töltődnek fel vízzel, emiatt Szolnoknál az áradás üteme lassú.


A várható tetőző vízállások Tiszafürednél 770 cm +- 20 cm április 14-15-én, Szolnoknál 870 cm +- 20 cm április 18-19-én,    
A Zagyva és a Tarna végig apad. A Kettős-Körös már tetőzött Békésnél 863 cm-rel.  Alatta a folyó a torkolatig apad, a Hármas Körös azonban tovább árad. A Hortobágy–Berettyó végig árad. A Kötivízig 645 kilométer hosszú védvonalszakaszon tart fenn árvízvédelmi készültséget.


Jó hír azonban, hogy a nappali felmelegedés és a szeles idő hatására a Kötivízig területén 1 400 hektárral csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 39 500 ha van víz alatt. Ebből mintegy 12 850 ha vetés és 9 700 ha szántó.
A belvízvédekezésben 240 személy vett részt, jelenleg hét belvízvédelmi szakaszon II. fokú, a Hortobágy-Berettyó mentén lévő 3 belvízvédelmi szakaszon (Karcagi, Kisújszállási, Mezőtúri) pedig továbbra is III. fokú a készültség.


A legmagasabb készültséget léptetett életbe a Nagykunsági VGT. A Mirhó-Kisfoki, a Jászkisér és vidéke, a Mezőtúr-Tiszazugi, valamint az egykori Dél-Pest-megyei VGT területén II. fokú, míg I. fokú a készültség a Hanyi-Sajfoki VGT-nél.
A belterületi szakaszok védelme érdekében  I. fokú készültséget rendelt el Kisköre, Tápiószőlős és Mezőhék. II. fokú készültség van érvényben 13 településen (Cegléd, Tomajmonostora, Tiszaug, Alattyán, Jásztelek, Újszász, Kunszentmárton, Cibakháza, Jászalsószentgyörgy, Kisújszállás, Tiszaföldvár, Szolnok, Jászladány). Továbbra is a legmagasabb, III. fokú a készültség Fegyverneken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!