Közélet

2013.04.14. 11:24

Újra árad a Tisza a felső szakaszán

A meteorológiai előrejelzése szerint a következő három napban nem kell jelentős csapadékra számítani.

MTI/Szoljon.hu

Fotós:

Folyamatosan javul a belvízi helyzet Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ez derült ki a vízügy és a katasztrófavédelem vasárnapi közös szolnoki sajtótájékoztatóján.

Másodfokra csökkentették a készültséget a Hortobágy-Berettyó mentén, bár nőtt a fakadó és szivárgóvizek száma, konkrét beavatkozásra még sehol nem volt szükség, jelentette ki Csibrán Zoltán védelemvezető-helyettes. A Felső-Tisza vízgyűjtőin lehullott csapadék kisebb árhullámot okoz, ez egyelőre Vásárosnaménynál állította meg az apadást. Szolnoknál az idén szám szerinti hetedik árhullám ellen védekeznek harmadfokban, a tetőzés várható ideje továbbra is április 18-19-e. Apad a Zagyva és a Tarna és a Körösök vízállása is folyamatosan csökken.

Jelenleg több mint ezer őr és segédőr és 22 műszaki szakember dolgozik megyeszerte a vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint. 22 500 hektár van víz alatt, de a javuló helyzet miatt a Nagyiváni tározó leürítése várhatóan holnap megkezdődhet, hangzott el Szolnokon.
Varga Béla tűzoltó alezredes, igazgató arról beszélt, hogy a Nagyiváni övárok telítettsége miatt folyamatosan szemlézik a helyszínen a katasztrófavédelem. Szivattyúkat is beüzemeltek, amelynek jótékony hatása azonnal érezhető volt. Tiszaörsön két lakóépületet kellett bevédeni korábban, ezek ellenőrzése is megtörtént. Kiderült, hogy az itt húzódó  belvízelvezető árok nincs összeköttetésben a mirhói csatornával, hiányzott a zsilip, emiatt további intézkedések történtek, holnap valamennyi érintettel egyeztetést tart a katasztrófavédelem. A vis major igénylések jelenleg 108 miliós kárigényt dokumentántak, rendkívüli beavatkozásra továbbra sem volt szükség.

Újra árad a Tisza a felső szakaszán

Az eső miatt újra árad a Tisza a felső szakaszán, ukrajnai részétől egészen Vásárosnaményig - közölte a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője vasárnap az MTI-vel.

Bodnár Gáspár igazgató tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában Kárpátalján 9, a Tisza mellékfolyóinak romániai vízgyűjtő területén 4, míg a hazai körzetben átlagosan 3 milliméter eső esett.

A folyó Vásárosnaményig terjedő szakaszán ismét emelkedik a vízszint, alatta viszont folytatódik az apadás. Nagyhalász és Gávavencsellő között már a II. fokú árvízvédelmi készültséget is mérsékelhették, így elsőfokú a készenlét Szabolcsveresmarttól Gávavencsellőig.

A Kraszna és a Lónyay-főcsatorna is apad, ott viszont még indokolt a II. fokú készültség fenntartása - jegyezte meg Bodnár Gáspár, hozzátéve, hogy a Szamos és a Túr mentén nincs készenlét.

Bodnár Gáspár kiemelte: a meteorológiai előrejelzése szerint a következő három napban nem kell jelentős csapadékra számítani a Felső-Tisza vízgyűjtőjében, így remélhetőleg folytatódik az árhullámok levonulása, és kevesebb lesz a belvíz által elöntött terület is Szabolcsban.

Harmadfokú készültség a Hármas-Körös szakaszán

A hidrológiai helyzetre való tekintettel jelenleg III. fokú készültség van érvényben a Hármas– Körös alsó szakaszán és a Hortobágy-Berettyón. A Hármas-Körös felső szakaszán, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón II. fokú, a Kettős-Körösön I. fokú az árvízvédelmi készültség. Megszűnt a készültség a Fekete- és Fehér-Körösön.

A KÖVIZIG összesen 340 km hosszú védvonalaiból 260 km hosszan tartanak készültséget, ebből III. fok 65 km, II. fok 124 km és I. fok 71 km. A készültségben lévő védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a segédőri figyelőszolgálat ellátása és a vízmércék olvasása. A csökkenő vízállások következtében védvonalainkon jelentős mértékben csökkennek az árvízi jelenségek (fakadóvíz, talpszivárgás, töltésszivárgás), melyek továbbra sem igényelnek beavatkozást.

Várható helyzet

A Fehér- és Fekete-Körösön a román területi - nem jelentős - visszaáradások a folyók magyarországi szakaszain csak az apadás kismértékű lassulását okozzák. A Kettős-Körös Békésnél holnap reggelig I. fokban marad, fokozatból kilépése még holnap napközben sem várható.A Sebes-Körös és a Berettyó II. fok fölötti szintje a holnap esti órákig megmarad.

A Hármas-Körös vízállása Gyománál II. fokú szint fölött marad, Szarvasnál III. fokú szint alá leghamarabb holnap délelőtt kerülhet. A Tiszán érkező árhullám hatása miatt II. fokú szint fölötti vízállások várhatóan még a következő héten is fennmaradnak. A Hortobágy-Berettyóban ma tovább folytatódik a vízszint csökkenés, holnapig még III. fok fölött marad a vízállás. A meteorológiai előrejelzések szerint számottevő csapadékra sem ma, sem az elkövetkező napokban nem kell számítani - tájékoztatott Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Csökkent az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén

Az elmúlt néhány naphoz hasonlóan tovább csökkent a belvízzel borított területek nagysága az Alsó-Tisza vidékén, a folyó áradásának üteme is mérséklődött, a mellékfolyókon azonban kisebb árhullámok indultak el – tájékoztatta a regionális vízügyi igazgatóság vasárnap az MTI-t. Kozák Péter védelemvezető közölte, az igazgatóság területén 33 100 hektárt borít belvíz, ez az érték néhány napja a 40 ezer hektárt is meghaladta.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) egy belvízvédelmi szakaszon harmad-, öt belvízvédelmi szakaszon másod-, két belvízvédelmi szakaszon pedig elsőfokú készültség mellett folyik a védekezés. Az igazgatóság harminc üzemelő szivattyútelepe közül 26 másod-, illetve harmadfokú készültség mellett működik, a berendezések szombaton 3,5 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Négy önkormányzatnál folyik belvízi védekezés, Székkutason másod-, Kisteleken, Kunszentmártonban, Tiszaszigeten elsőfokú készültség mellett – közölte az ATI-VIZIG igazgatója.

Az Alsó-Tiszán még a Hármas-Körös és a Maros – az előző árhullámok levonulásából adódó – vízhozam csökkenése határozza meg a vízállások alakulását, az áradás intenzitása mérséklődött, Szegednél a vízállás – a másodfokú készültség szintje alatt – stagnál. A Felső-Tiszán, a Körösökön és a Maroson azonban kisebb árhullámok indultak el. ATI-VIZIG működési területén 78 kilométeren első, 153,5 kilométeren másod, 21 kilométeren – a Hármas-Körös öcsöd-kunszentmártoni térségében – harmadfokú árvízvédelmi készültség van – tudatta a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!