Közélet

2013.06.05. 12:30

Furcsa probléma borzolja a kedélyeket, retorziót követelnek

A környéken élő őzek hónapok óta a bekerítetlen Felső-temető sírjain növő árvácskákon élnek, számos helyi lakos nemtetszését váltva ki ezzel. Az elhunytak hozzátartozói azonnali megoldást és retorziót követelnek.

Szoljon.hu

Resting Among the Tombs

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Még egy aláírásgyűjtés is elkezdődött e témában. Az őzek egyelőre vígan legelésznek tovább.

– Nézzék csak! Ide letesszük a frissen nyírt hajat a sírra, ez állítólag elriasztja az őzeket. Ideje is lenne, mert az összes virágot lelegelték már innen! – panaszkodik az idős asszony, aki férjének sírját jött gondozni. A hozzátartozók számos praktikát bevetettek az állatok ellen, sikertelenül. Ez az újabb woodoo-szertartáshoz hasonlatos akció remélik, hatásosabb lesz. A „varázslatnak” gyorsan kell működnie: hamarosan felkerekedik a szél és a hajszálak tovaröppennek.


A környéken élő kedves négylábú vadak valóban elszemtelenedtek, rendszeresen a bekerítetlen, elhanyagolt nádas melletti Felső-temetőbe járnak ebédelni, kedvenc desszertjük pedig az árvácska.
– Nem is gondoltuk volna, hogy ennyire ízlik nekik ez a virág – vallja be dr. Tálas Sándor, a Körös Vadásztársaság elnöke. – Pedig az őzek kifejezetten finnyás állatok! – teszi hozzá. Az elnök elmondja, az első jelzések még tavaly érkeztek hozzájuk, miszerint egyre több az őz a temetőben, amelyek nem kímélik a sírokon növő virágokat. Most aláírásgyűjtésbe kezdtek néhányan a helyzet azonnali orvoslására.
– Egy akció-tervet dolgoztunk ki a probléma kezelésére. Először végiggondoltuk, mit lehet tenni az őzek ellen és mit nem. Lövöldözni ugye nem ildomos a temetőben, ezt a lehetőséget tehát kizártuk – magyarázza dr. Tálas Sándor.


– És csapdát sem célszerű kitenni a sírok közé, valamint a villanypásztorról is lemondtunk, érthető okok miatt... – veszi át a szót Kövesdy Zsolt, a temetőt fenntartó plébánia papja. 
– Maradt hát egy gyenge próbálkozás: bálamadzagot feszítettünk ki egy nagyobb területre, melyre szalagokat kötöttünk, hátha annak mozgása elriasztja a vadakat. Először a szalagok tűntek el (lehet, hogy azt is megették az őzek?), majd azt láttuk, az állatok egy laza szökkenéssel átugorják a másfél méter magasra kihúzott madzagot, majd szemrebbenés nélkül az árvácskák felé veszik az irányt. Jelenleg keressük a megoldásokat, hogyan lehetne az őzikéket rábírni arra, inkább füvet egyenek, ne virágokat – fűzi hozzá az atya némi iróniával a hangjában.


Van azonban még egy lehetőség: szaganyagok „kihelyezése” a fák törzsére vagy a sírok oldalára.
– Bevallom, ettől tartok egy kicsit, mi van, ha a szag a látogatókat is elriasztja?! – osztja meg aggályait Kövesdy Zsolt, de erre a vadásztársaság elnöke azt válaszolja, megfelelő vegyszer a mosószeres víz is, egy virágpermetezőből tökéletes kispriccelni a „vadűző-folyadékot” a sírokra. Kérdés persze, a gourmand-őzek hogyan reagálnak majd erre. Elképzelhető, éppen ez lesz számukra a csábító illat. Addig pedig marad egyelőre a woodoo-szertartás, a bosszankodás és az aláírásgyűjtés. Persze, hogy a dedikációs ívet kinek nyújthatják be a kezdeményezők, azt még nem tudni.

Az egyedüli megoldás a kerítés felállítása lenne


– Teljesen jogos a lakosok panasza az őzekre – állítja dr. Czuczi Mihály polgármester, aki hozzáteszi, az ő hozzátartozói sírjain növő virágokat sem kímélik az állatok. – A végleges megoldás természetesen egy kerítés építése lenne, erre azonban a fenntartónak nincsen pénze és sajnos mi sem tudjuk támogatni a plébániát. Így is mi hoztuk rendbe a ravatalozót, mi építettük a benti utat. A város egyedül nem tudja a hét hektáros terület elkerítését vállalni – mondja. Kövesdy Zsolt plébános úgy véli, tovább nehezíti a helyzetet, hogy olyan kerítés kell, amit biztosan nem visznek el, nem rongálnak meg és nem nyitnak rajta illegális bejáratot. Erre a vasbeton a legalkalmasabb, aminek métere körülbelül húszezer forintba kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!