Közélet

2013.07.18. 18:12

A polgármester aggódik a romák egészségi állapotáért

Új alapellátás-fejlesztési modellprogram indul négy hátrányos helyzetű mikrorégióban. A Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében, mintegy 3,7 milliárd forint összértékben megvalósuló kezdeményezés képezi a hazai alapellátási rendszer fejlesztésének az egyik pillérét.

Szoljon.hu

91824931

Fotó: Daniel Hurst

A központi egészségpolitikai koncepcióval összhangban indul a program, melynek általános célja, hogy praxisközösségek kialakításával, valamint az alapellátás prevenciós szolgáltatásainak bővítésével hozzájáruljon a lakosság egészségi állapotának javításához, a hozzáférés egyenlőtlenségeinek felszámolásához, tájékoztatott erről a napokban az Egészségügyi Államtitkárság.


A program keretében 14 észak- és kelet-magyarországi település, összesen 24 háziorvosi praxisa állt össze négy praxisközösséggé a szolgáltatások optimális szervezése érdekében. Ezek háziorvosi, házi gyermekorvosi praxisok partneri együttműködésén alapulnak, melyek – a támogatás révén – kiegészülnek különböző szakemberekkel: dietetikussal, gyógytornásszal, egészségpszichológussal, népegészségügyi szakemberrel, praxisközösségi nővérrel. A körzeti és iskolai védőnők is praxisközösségek tagjaivá válnak, és a korábbinál szorosabb kapcsolat alakul ki a térségben dolgozó iskolaorvosokkal.


A helyi lakosság jobb elérését, eredményesebb bevonását úgynevezett segéd egészségőrök segítik a programban, akiket a háziorvosok és a kisebbségi önkormányzatok közreműködésével választottak ki. Azon túl, hogy a fejlesztések a lakosság egészségi állapotának javítását célozzák, jelentős szerepet töltenek be a munkahelyteremtésben is, hiszen 76 fő számára biztosítanak új munkahelyet, a többletmunka díjazásával pedig további, mintegy 80 egészségügyi dolgozó megélhetését segítik.
Az új szolgáltatások a tervek szerint szeptembertől válnak elérhetővé a helyi páciensek számára. Júliustól alkalmazzák a praxisközösségek új szereplőit, amit a dolgozók továbbképzése követ, ezzel párhuzamosan zajlik a helyi infrastruktúra kiépítése is.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] A betegek minél jobb ellátása érdekében közösen dolgoznak az érintett kistérségekben az egészségügyi szakemberek.
Képünk illusztráció
[/caption]
A program központi célkitűzései között szerepel többek között az alapellátás és a népegészségügyi szolgáltatások összekapcsolása, a minőség és eredményesség javítása, praxisközösségek létrehozása a hatékony, biztonságos, a megelőzést és a gyógyítást egyaránt szolgáló alapellátás megvalósítása érdekében, az alapellátásban elérhető szolgáltatások bővítése, a krónikus betegségek szövődményeinek kialakulását csökkentő háziorvosi gondozás és a rehabilitációs tevékenység javítása illetve az alapellátási, családorvosi képzés és továbbképzés fejlesztése, megújítása. A tapasztalatok alapján a szakemberek népegészségügyi és egészségpolitikai ajánlásokat fogalmaznak meg, elősegítve ezzel a magyar alapellátás fejlesztés folyamatát.


A fentiekkel kapcsolatban Pócs János országgyűlési képviselő, Jászapáti polgármestere a minap szerkesztőségünknek kifejtette, hogy a program legnagyobb értékének és várt eredményének a szemléletformálást tartja. A statisztikai adatokat idézve kiemelte, hogy a 19 éves kor feletti roma népesség kétharmada szenved valamilyen betegségben, 16 százalék legalább két betegségben, negyedük pedig háromnál több egészségi problémával küzd. Ahhoz azonban, hogy a roma közösségek valóban bekapcsolódjanak az ország közösségének munkájába, mindezen változtatni szeretnének.

A városban az egészségügyi program mellett indult el az úgynevezett komplex telepfejlesztési program. Az előbbi kapcsán 300, az utóbbihoz kapcsolódva 150 millió forintos támogatás érkezik Jászapátiba. Az úgynevezett szegregátumokban élők számára a foglalkoztatást segítő programok mellett kulturális rendezvényeket, sport és közösségépítő eseményeket tartanak, illetve megismertetetik a résztvevőket a családi kassza beosztásának módszereivel, a gazdálkodás lehetőségeivel.

– Úgy gondolom, hogy a program segítségével azokhoz a társadalmi rétegekhez is eljuthatnak az egészség-megőrzési, prevenciós jellegű információk, nagyobb lehetőség nyílik az egészséges életmód kialakítására – vélekedett Hajdú László, Jászkisér polgármestere.
Az egészséges életmód kialakításához szükséges feltételek kialakításában is segítséget jelenthet a program, ugyanakkor lehetőséget teremt az alapellátást biztosító, gyógyító tevékenység eszközrendszerének fejlesztéséhez is – tette hozzá a polgármester, aki bízik a kezdeményezés sikerességében.

A programban részt vevő települések

- Borsodnádasdi Praxisközösség: Arló, Borsodnádasd, Borsodszentgyörgy, Járdánháza

- Berettyóújfalui Praxisközösség: Berettyóújfalu, Hencida, Komádi, Mezőpeterd

- Hevesi Praxisközösség: Átány, Heves, Kömlő, Tiszanána

- Jászapáti Praxisközösség: Jászapáti, Jászkisér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!