Közélet

2013.08.27. 10:36

Általában halálos áramütéssel végződik a becsapódás

Idén is eljött az ideje a fiatal gólyák kirepülésének. Sajnos ennek az – egyébként örömteli – eseménynek is van hátulütője.

B.B.

Évről-évre sok-sok gólyafióka csapódik neki a felsővezetékeknek és ez általában halálos áramütéssel jár. A közelmúltban értesítették a Nimfea Természetvédelmi Egyesületet, hogy a Rákóczi úton az árokban találtak két gólyát.


– Kimentünk és sajnos két elpusztult, áramütött felnőtt gólyát találtunk a helyszínen – mondta Szász Béla, az egyesület munkatársa.
– Mivel felnőtt madarak voltak, megvan az esélye, hogy a fiókáik is elpusztulnak. A közelmúltban a Keletújáros egy részén nem volt áram. Sajnos ennek az oka is egy gólyafióka volt. A szülők már egy-két héttel korábban próbálták kicsalogatni a fiókákat a fészekből, ami sikerült is, de a Szénási utca villanytrafójának ütközött a fióka és elpusztult.

Ezeknek a „baleseteknek” nem kellene megtörténniük. Pár szigetelőpapuccsal, fészektartók felhelyezésével, amiből szerencsére már elég sok van, megelőzhetőek lehetnének a gólyapusztulások. Többek között az ilyen és ehhez hasonló szerencsétlen események ellen próbál tenni a Nimfea Természetvédelmi Egyesület és a Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program – jegyezte meg Szász Béla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!