Közélet

2013.08.04. 15:11

Az anyatejes táplálás előnyeit népszerűsítették

Az anyatej világnapját ünnepelték Szolnokon. A felmerülő különböző kérdésekre a helyszínen kaphattak választ a megjelent anyukák.

Szoljon.hu

Számos szakember, kismama és kisbaba látogatott el csütörtökön a szolnoki Tisza Szállóba, az anyatej világnapja alkalmából tartott ünnepi rendezvényre. A Szolnokon tizenkilencedik alkalommal tartott összejövetel célja volt, hogy népszerűsítse az anyatejes táplálás előnyeit.

– Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, életfontosságú vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz – mondta Rózsáné Rigó Éva, megyei vezető védőnő a rendezvényen. – Ráadásul nem kell melegíteni, mindig kéznél van, ideális, a baba életkorának megfelelő az összetétele, minősége, mennyisége. Segíti többek között a fogak fejlődését, valamint az anya és gyermek közötti érzelmi kötődés kialakulását, megerősítését. Nem mellékesen a szoptatott babák a későbbiek során kevesebbet betegeskednek – jegyezte meg.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Édesanyák és apróságok együtt ünnepeltek a csütörtöki rendezvényen, ahol szakemberektől kérhettek hasznos tanácsokat
[/caption]

Rózsáné Rigó Éva hangsúlyozta: pozitív, hogy egyre több anyuka hajlandó szoptatni kisbabáját. Megyénkben az anyák közel hatvan százaléka táplálja kizárólag anyatejjel gyermekét a kicsi négy hónapos koráig. A hat hónapos babáknak pedig közel negyven százaléka kap kizárólag anyatejet.

– Mindez az anyukák egészségére is pozitív hatással van – folytatta a megyei vezető védőnő. – Azok között, akik sokáig táplálták anyatejjel gyermeküket, ritkábban fordul elő mellrák vagy egyéb nőgyógyászati daganatos megbetegedés. De kevésbé hajlamosak a II-es típusú cukorbetegségre, csontritkulásra és nem mellékes a pszichére gyakorolt hatása sem az anyatejes táplálásnak. Meghaladottá vált az a korábbi nézet, mely szerint három óránként kell szoptatni a kisbabákat. Ma már az igény szerinti anyatejes táplálást népszerűsítik a védőnők – tette hozzá.

A rendezvényen Bakos Ferencné, járási vezető védőnő és dr. Nemes Katalin gyermekgyógyász szakorvos, laktációs szaktanácsadó tartott előadást a szoptatással, az esetlegesen felmerülő problémákkal kapcsolatban. Az anyukák kérdéseikre a helyszínen választ kaptak a szakemberektől.
A Tisza Szállóban tartott összejövetel célja a hosszú távú anyatejes táplálás népszerűsítése, hiszen világviszonylatban az anyák hetven százaléka szoptatja gyermekét egy éves koron túl is. Nálunk ez az arány még valamivel alacsonyabb. Ideális, ha akár két éves korig is anyatejhez jut a kisgyermek, hangzott el a rendezvényen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!