Közélet

2013.08.30. 11:16

Az iráni kapcsolat érdekelte a BBC tudósítóit Jászberényben

Jászberényben forgattak szerdán a BBC World Televízió munkatársai. A Londonból érkező stábot hivatalában fogadta dr. Szabó Tamás polgármester, országgyűlési képviselő.

Szoljon.hu

A brit közszolgálati csatorna nemzetközi sugárzású hírtelevízió csatornája tudósítóit Jászberény, illetve a Jászság iráni kapcsolata érdekelte. Jelesül a város és az iráni Yazd városának testvértelepülési együttműködése, a jász és az iráni történelem közös vonatkozásai. Amellett, hogy interjút készítettek a polgármesterrel a tévések forgattak a Jász Múzeumban is, hogy bemutassák Lehel kürtjét.

Külön figyelmet fordítottak annak az véletlenül fennmaradt feljegyzésnek, melyben az egykori, azóta már elenyészett jász nyelv egyes szavainak latin jelentését jegyezték fel. Jászberényben eddig még nem forgatott a BBC World TV – a brit televízió ezen csatornája 1991-ben kezdte meg a sugárzást, huszonnégy órás műsorában híradások, dokumentumfilmek, riportfilmek és magazinműsorok szerepelnek.

A stáb mostani látogatásának apropóját egyértelműen az adta, hogy egy iráni és egy magyar település testvértelepülési kapcsolatot létesít, erre ugyanis a hazai viszonyok között nemigen volt még példa. Ugyanakkor jelenleg is napirenden van az együttműködés kialakítása Pécs és Siráz között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!