Közélet

2013.08.06. 17:13

Elhelyezték a napelemeket a Campus tetején

Nemsokára befejeződik a Szolnoki Főiskola napelem-rendszerének kiépítése.

R. Á.

 A napelemtáblák már a helyükön vannak, jelenleg az elektromos rendszer kiépítése zajlik.

– Napok, de maximum hetek vannak hátra a rendszer elkészültéig, s az már működhet is, mely mintegy 4 millió forintos megtakarítást jelent majd évente a főiskola számára – kezdte Bagi László. Az intézmény műszaki igazgatója a beruházással kapcsolatban elmondta: az egy 100 százalékos támogatottsági intenzitású pályázat keretében valósul meg. – A 2011-ben benyújtott pályázatunk tavaly lett sikeres, 98 millió 57 ezer forintot nyertünk. Ebből két háztartási kiserőmű készül, az egyik a Campus, a másik az úgynevezett B épület villamosenergia ellátásáért felel majd. A két erőműhöz összesen 384 darab napelem tartozik majd. Az összes napelem a Campus épületére kerül, mert ennek megfelelő a fekvése, a B épülethez pedig egy földalatti kábelen „jut el” az energia – beszélt a napelemes rendszer működéséről a műszaki igazgató.

Az egyenként hatvan cellát tartalmazó táblák – melyeket szolnoki cégtől szerezteék be – a helyükön vannak, nemsokára „működésbe léphetnek”. A rendszer által termelt energiát az intézmény hasznosítja, az esetleges többletet az áramszolgáltató „veszi át”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!