Közélet

2013.08.25. 09:07

Először rendeztek amatőr fogathajtó versenyt

Fogathajtó verseny és családi rendezvény várta az érdeklődőket szombaton Szolnokon.

Szoljon.hu

Nagyszabású fejlesztésbe kezd a szolnoki Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány: állataik új, modern épületben kapnak helyet.

– Nagyon nagy előrelépés ez az alapítvány életében – fogalmazott Abonyi Mónika, a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány elnöke. – Ennek a beruházásnak a keretében már nem lesz szükség annyi ideiglenes befogadóra, hiszen a megnövekedett kapacitásnak köszönhetően még több megmentett állatnak tudunk az alapítvány telephelyén helyet biztosítani – mondta.

A 2005-ben indult szervezet főként a haszonállatok mentésére szakosodott, hiszen a kisebb állatok, kutyák, macskák ellátására már számos más alapítvány jött létre. De a vezető hangsúlyozta, mindenféle állatot megmentenek, amelyek veszélybe kerülnek. A nagytestű, időnként tucatszám kimentett jószágok miatt folyamatosan ideiglenes befogadókat kellet keresni, akik biztosítani tudtak megfelelő tartási feltételeket az alapítvány által elszállított, meggyötört állatoknak.

– Mintegy nyolc év után sikerült egy pályázat útján hozzájutni 26 millió forint támogatáshoz – folytatta. – Ebből építeni tudunk egy ló és juh menedékházat a hozzá tartozó karámrendszerrel, valamint vásárolni fogunk úgynevezett mobil karámot is. Ez nagyon hasznos eszköz, hiszen ha egy adott helyszínen el kell keríteni a jószágokat – mint erre az elmúlt években oly sokszor szükség is volt, gondoljunk csak vissza a néhány éve, sanyarú körülmények között tartott 450 tagú birkanyájra – akkor ezt azonnal meg tudjuk tenni, de a szállításnál is hasznosítható. Emellett ebből az összegből rendezvényeket is tudunk szervezni – tette hozzá.

A Csillagszem egyik ilyen programsorozata, amely a Jó gazda gondossága nevet viseli, már javában zajlik és nagyon népszerű az állattartók körében. Ennek keretében a felelős állattartásra akarják rávezetni a tulajdonosokat, amelyben szakemberek segítik az érdeklődőket. A másik ilyen rendezvény, amellyel hagyományt is akarnak teremteni, az egy amatőr fogathajtó verseny, amelyet egybekötnek egy családi nappal. (Ezt rendezték meg szombaton). Így nem csak a lósport szerelmesei érezhetik jól magukat, hanem a legfiatalabbaktól az idősebbekig mindenki megtalálhatja a maga számára megfelelő programot, természetesen főszerepben az állatokkal.

– Az alapítvány ismertsége fokozatosan növekszik, hiszen nem csak a megye határain belülről, hanem az ország minden pontjáról érkeznek segélykérő hívások – mondta mindezt azután Abonyi Mónika, hogy befejezte a riportot megszakító telefonbeszélgetést. Fontos hívás volt, hiszen egy Szabolcs megyei férfi kérte az alapítvány segítségét, mert már nem bírta elviselni, hogy a vele szomszédos tanyán éheznek, szenvednek az állatok. Közel százötven ló, juh és szarvasmarha sínylődik gazdájuk gondatlansága miatt. – Ez is azt jelzi számunkra, hogy amit teszünk, azt jól csináljuk, az emberek megbíznak bennünk, a szakértelmünkben. Kevés másik alapítvány van, amely képes elhelyezni a nagytestű állatokat. Nekünk erre eddig is volt, de ezután még több lehetőségünk lesz – magyarázza.

Abonyi Mónika úgy tapasztalja, hogy sajnos az emberek életszínvonalának csökkenésével az állatok tartási körülményei is drasztikusan megromlottak. Ehhez az is hozzájárul, hogy például a lovak exportját, felvásárlását megszüntették. Így sajnos sok gazda igen nehéz anyagi körülmények közé került. Ez azzal jár, hogy nem minden esetben képesek finanszírozni a takarmányozást, amelynek az lesz a következménye, ami mostanában egyre gyakrabban tapasztalható, ahogy ő fogalmazta: „A lovak a kutyák sorsára jutnak.”. Nem egyszer találkozik kóborló, utcára dobott hátasokkal, előfordul, hogy kisebb csoporttal is. De ugyanez van a szarvasmarhákkal, juhokkal is.

– Nem csak magánemberek, hanem más szervezetek is felkeresnek bennünket kérdéseikkel – folytatta az alapítvány vezetője. – Az elmúlt években megszerzett tapasztalatot szívesen adjuk tovább, hiszen ezekkel is az állatokat védjük. Mi már valóban sokféle állattal találkoztunk, hiszen volt olyan hely, ahonnan makákót kellett kimenekíteni, míg máshonnan struccot – jegyezte meg és hozzátette: – Ez a hivatás egy idő után életformává válik. El sem tudnám képzelni, hogy mást csináljak, hogy ne állatokkal foglalkozzak.

Színes programmal várták az érdeklődöket

Az első amatőr fogathajtó versenyre és a családi napra szombaton délelőtt várták az érdeklődőket Szolnokon, a Besenyszögi úton, a rádiótorony tövében lévő tanyán. A versenyen túl volt kirakodóvásár, kézműves foglalkozás, ingyenes sétakocsikázás, illetve póni lovaglás is. A díjkiosztót követően pedig zenés, táncos mulatságra invitálták a vendégeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!