Közélet

2013.08.09. 13:40

Elviselhetetlennek érzik a mindennapokat az utcában élők

A jászberényi Banner János utcában két olyan önkormányzati tulajdonú telek van, amelyre hosszú évekkel ezelőtt hátrányos, nehéz helyzetben lévő családok építettek házakat. A szomszédságban élő családok között rendszeressé váltak a súrlódások.

Szoljon.hu

Cool looking hooligan in a graffiti painted gateway

A telkekre húzott épületek az ott lakó családok tulajdonában vannak. Nemrégiben a környéken élők keresték meg szerkesztőségünket.

– Nézze meg ezt a fát – mutatta az egyik közelben élő férfi az utcán lévő gyümölcsfát.
– Valakik letörték az ágait, leverték a termését. Ebből már nem lesz többet épkézláb növény. Egy hasonló kis fát már ki kellett vágnom korábban, mert azt is tönkretették. Máskor meg az ablakomat dobálták meg rögökkel vagy épp, amikor szellőztettünk, a nyíláson keresztül dobáltak sarat a házba.


– Lassan már a házból sem merek kijönni – tette hozzá egy idősebb asszony –, mert akadnak, akik rögtön rám kiabálnak, zaklatnak.
A városban immár azt is hallani, hogy az érintett telkeken az önkormányzat közparkot szeretne létrehozni. Márpedig akkor az ott élőknek távoznia kellene.
– Rendesen járatjuk a gyerekeinket iskolába, ruházzuk, ellátjuk őket mindennel amivel csak tudjuk. A felnőttek mindegyike dolgozik – fordult szerkesztőségünkhöz az érintett házakban élők szószólójaként egy asszony.
– Hátrányos helyzetben vagyunk, de igyekszünk normálisan élni. Az igaz, hogy voltak súrlódások a szomszédsággal, de a problémák nagy részét egyetlen gyerek okozta, akivel elbeszélgettünk és megpróbáltuk a helyes irányba terelni.


Az asszony is hallott arról, hogy parkot akarnak létrehozni házaik helyén.
 – Semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk arról, hogy itt parkot akarnak kialakítani, illetve a hatóságok és az önkormányzat nem jelezte nekünk, hogy milyen intézkedést tervez, csak egyre többen beszélnek arról, hogy elküldenek innen minket. Csakhogy az a ház, amiben élünk, a saját tulajdonunk. Nem akarunk fedél nélkül maradni. Ha lehetőség van rá, akár meg is vesszük a jelenleg önkormányzati tulajdonú telkeket, ha kapunk rá részletfizetési lehetőséget.


– Egyelőre nem született döntés, érintett önkormányzati képviselőként azt szeretném, ha ősszel a képviselő-testület foglalkozna a kérdéssel – mutatott rá Juhász Dániel, Jászberény alpolgármestere. – Mindössze annyi történt az ügyben, hogy a rendezési terv módosult, és ez alapján az adott telkek közpark besorolást kaptak. Ez lehetőséget teremt arra az önkormányzatnak, hogy a területen parkot hozzon létre. Évtizedekkel ezelőtt, amikor a környező házak épültek, a lakosságnak azt ígéreték, hogy ott játszótér épül. A környéken élők beszámolója alapján egyébként úgy vélem, nem egyetlen gyermek rosszalkodása okozza a problémát – tette hozzá az alpolgármester.

– A legutóbbi fórumomon azt ígérték, hogy írásban foglalják össze panaszaikat a lakók. Ezt az összefoglalót várom, és részletesen meg fogjuk vizsgálni a helyzetet. A magam részéről a park létrehozását támogatom. Korábban volt lehetősége a családoknak, hogy megvegyék a telket az önkormányzattól, de azzal nem éltek, nem fizették a részleteket.


Itt nem önkormányzati bérlakásokról van szó. Amennyiben a képviselő-testület ősszel úgy dönt, egy értékbecslő felméri a házak értékét, amely alapján vételi ajánlatot tehet a város. Ha nincs megegyezés, akkor kerülhet szóba a kisajátítás kérdése, de itt még nem tartunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!