Közélet

2013.08.14. 07:31

Időben és papírban mérve sem lesz olcsóbb az új szabályozás

Szeptember 1-jétől újra lehet háromhavi gyógyszeradagot felírni a vényekre. Alig egy éve lépett érvénybe az a szigorítás, amely megszabta a gyógyszerkiváltás rendjét.

Szoljon.hu

Eszerint ha az orvos az egy havi adagnál nagyobb mennyiségű gyógyszert rendelt a betegének, akkor azt három hónapra három vényen kellett felírnia és a gyógyszereket csak az orvos által jelölt időpontban, havonta lehetett kiváltani. Így a beteg nem válthatott ki egyszerre nagyobb mennyiséget, csak egy hónapra elegendő adagot, az orvos által előírt ütemezés szerint.


Most enyhültek a rendelkezések. A szabályozás változásával szeptember 1-jétől könnyebbé és rugalmasabbá válik a krónikus betegek gyógyszerkiváltása. Ennek lényege, hogy az 50 ezer forintnál alacsonyabb fogyasztói árú, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében az orvos három hónap időtartamra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a vényen nem kell feltüntetni a gyógyszer legkorábbi kiváltásának időpontját. A vények három hónapos érvényességi ideje alatt eldöntheti, hogy egyszerre vagy egyesével kívánja a számára felírt gyógyszereket kiváltani.


– Az utóbbi hónapok gyakorlata azt mutatta, hogy leginkább azt volt nehéz kiszámolnunk, pontosan mikor válthatja ki a beteg a következő adag gyógyszerét, ráadásul egy-egy ember esetében nem ritka, hogy 8-10 féle készítményről kell dönteni – tudtuk meg dr. Hoksári László szolnoki háziorvostól.
– Tapasztalataim szerint a páciensek többsége eleve nem engedheti meg magának, hogy egyszerre vegye meg a háromhavi adagot, mostantól viszont legalább az elvi lehetőség adott erre. Nekünk viszont nem lesz egyszerűbb a dolgunk, hiszen krónikus betegek esetében a három hónapra akár 45-50 darab vényt is ki kell állítani. Ez pedig időben és papírban mérve sem olcsó.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Ezentúl is ugyanannyi receptet kell felírni, csak a betegnek ritkábban kell emiatt orvoshoz mennie – mondja dr. Hoksári László és Sasi Tímea ápolónő.
Fotó: Mészáros János
[/caption]
– Még nem hallottam róla, hogy változna a receptfelírás, de ha így van, nagyon örülök neki – mondta lapunknak a szolnoki Sass Ferencné, aki épp az egyik patikába igyekezett. – Nézze, most is hatféle gyógyszert kell kiváltanom. Az utóbbi időben bizony komoly gondot okozott, hogy odafigyeljek a recepteken szereplő időpontokra. Többször előfordult, hogy azért nem tudtam kiváltani a gyógyszereimet, mert lejárt a vény, mire bevittem a patikába.

Alig egy éve lépett érvénybe az a szigorítás, amely megszabta a gyógyszerkiváltás rendjét. Eszerint ha az orvos az egy havi adagnál nagyobb mennyiségű gyógyszert rendelt a betegének, akkor azt három hónapra három vényen kellett felírnia és a gyógyszereket csak az orvos által jelölt időpontban, havonta lehetett kiváltani. Így a beteg nem válthatott ki egyszerre nagyobb mennyiséget, csak egy hónapra elegendő adagot, az orvos által előírt ütemezés szerint.

Most enyhültek a rendelkezések. A szabályozás változásával szeptember 1-jétől könnyebbé és rugalmasabbá válik a krónikus betegek gyógyszerkiváltása. Ennek lényege, hogy az 50 ezer forintnál alacsonyabb fogyasztói árú, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében az orvos három hónap időtartamra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a vényen nem kell feltüntetni a gyógyszer legkorábbi kiváltásának időpontját. A vények három hónapos érvényességi ideje alatt eldöntheti, hogy egyszerre vagy egyesével kívánja a számára felírt gyógyszereket kiváltani.


Az egészségügyi tárca szerint a változtatást azt tette lehetővé, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen csökkent a generikus gyógyszerek árszintje. A legnagyobb költségű (50 ezer forint feletti árú) gyógyszerek kiváltása esetében a takarékos gyógyszerfelhasználás megvalósítása érdekében – meghatározott eseteket leszámítva – továbbra is indokolt, hogy a gyógyszereket 30 naponta váltsák.

– Úgy gondolom, elsősorban az orvosok számára jelentett ez a rendelkezés több adminisztrációt – mondta el érdeklődésünkre Rőczey Norbert, a megyei gyógyszerész kamara elnöke. – Természetesen számunkra is valamivel több munkát jelentett, de főként a pácienseknek volt bonyolultabb az utóbbi hónapokban megkövetelt eljárás. A mostani könnyítésnek viszont megvan az a veszélye, hogy ismét több felesleges gyógyszert fognak kiváltani az emberek, illetve ritkábban járnak majd orvoshoz.

– Az utóbbi hónapok gyakorlata azt mutatta, hogy leginkább azt volt nehéz kiszámolnunk, pontosan mikor válthatja ki a beteg a következő adag gyógyszerét, ráadásul egy-egy ember esetében nem ritka, hogy 8-10 féle készítményről kell dönteni – tudtuk meg dr. Hoksári László szolnoki háziorvostól. – Tapasztalataim szerint a páciensek többsége eleve nem engedheti meg magának, hogy egyszerre vegye meg a háromhavi adagot, mostantól viszont legalább az elvi lehetőség adott erre. Nekünk viszont nem lesz egyszerűbb a dolgunk, hiszen krónikus betegek esetében a három hónapra akár 45-50 darab vényt is ki kell állítani. Ez pedig időben és papírban mérve sem olcsó.

Költségcsökkentés volt a cél

A gyógyszerrendelést és kiváltást érintő tavalyi változások az Emberi Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága szerint főként azért voltak szükségesek, hogy a betegek gyógyszerköltségei csökkenjenek és javuljon a betegbiztonság. A gyógyszerek rendelését és kiadását, valamint a kiadott gyógyszerek után elszámolható társadalombiztosítási összeget két miniszteri rendelet szabályozza. A mostani enyhítés jórészt annak köszönhető, hogy számos gyógyszer olcsóbbá, a társadalombiztosítási kassza pedig tervezhetőbbé vált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!