Közélet

2013.08.31. 14:30

Indiai kiállítás után Dubaiba készül a berényi ötvösmester

A Jászberényben dolgozó ötvösmester, Oszvald Nándor nemrégiben Indiában, a Mumbaiban rendezett nemzetközi ékszerkiállításon mutathatta be különleges, aranyból, ezüstből és drágakövekből készült járműveit.

Szoljon.hu

A Magyar Ékszerészek Szövetsége képviseletében az indiai ékszertanács meghívására érkezett a kontinensnyi országába, immár második alkalommal.

– Egy évvel ezelőtt az volt a célunk, hogy egy olyan dolgot mutassunk be a világ egyik legnagyobb ékszerkiállításán, mely ott is kuriózumnak számít. Ezért találták jó ötletnek a szövetségen belül, hogy különleges egyedi technikával megmunkált, aprólékos gonddal elkészített jármű makettjeimet vigyük a kiállításra – mondta a mester. – Az ötlet rendkívül sikeresnek bizonyult, hiszen az idei kiállításra már jó előre meghívást kaptam.A mesterember idei „fő attrakciója” az a nemrégiben elkészült Aston Martin volt, melyet már nem csak az egyedisége, a megannyi drágakő tett különlegessé, hanem az is, hogy az autót egy hozzá illő – szintén nemesfémből készített – olasz utcát idéző diorámával tette még inkább élővé.

Az idei bemutató alkalmával Oszvald Nándornak lehetősége nyílt ellátogatni Suratba, a világ gyémántcsiszoló központjába, ahol Kanu Asodaria, a gyémántcsiszoló üzemek jelentős részének tulajdonosa fogadta és kalauzolta végig.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Oszvald Nándor (balról) Kanu Asodariával az egyik csiszolóüzemben
[/caption]
– Alkalmunk volt megtekinteni az úgynevezett Ganésha gyémántot – tette hozzá az ötvösmester. – A hinduk hitvilágában úgy tartják, hogy a csiszolatlan gyémánt a vállalkozásokat is védelmező, a jó szerencsét, a sikert, az akadályok leküzdését szimbolizáló istent formázza, s csak a legritkább esetekben mutatják meg bárkinek is. Így nagy megtiszteltetés volt, hogy tiszteletünkre megmutatták nagy becsben tartott gyémántot.
A kiállításon, illetve a gyémántcsiszoló üzemekben tett látogatáson is egyértelművé vált a magyar delegáció tagjai számára, hogy csak az egyedi, igazi különlegességet jelentő termékek számára van, lehet keresnivalója a mesterembereknek. Az indiai kiállítás eredménye, hogy Oszvald Nándor meghívást kapott Dubaiba idén decemberre, amikor is a „The Art Object” versenyen képviselheti hazánkat.

Az úgynevezett „Műtárgy” bemutató szervezői, nem a verseny résztvevőjeként számítanak különleges hajóira, autóira és motorjaira, hanem egy számára biztosított önálló stand kiállítójaként. Oszvald Nándor reményét fejezte ki, hogy részt tud majd venni a kiállításon. Mostanában már egy új modell elkészítésére készül: a XVII. században épült, és rögtön a vízrebocsátáskor elsüllyedt Vasa svéd hadihajó megépítésének terveit készíti elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!