Közélet

2013.08.14. 10:35

Kormányengedélyre várnak az építkezéshez

Nyertes egészségügyi pályázatnak örülhetnek a mezőtúriak. A kérdés csak az, miként teremtik elő a szükséges önerőt a fejlesztéshez?

Szoljon.hu

Fotó:

Kétszázmillió forintos pályázatot nyert el az egészségügyi alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztésére a mezőtúri önkormányzat a közelmúltban. A fejlesztéshez szükséges mintegy 70 millió forintos önerőt azonban a városnak kell előteremtenie, amely nincs könnyű anyagi helyzetben manapság.

– Régi elképzelésünk, hogy az alapellátást minél közelebb telepítsük a rendelőintézethez, illetve a kórházhoz, megvalósítva ezzel a lehető legközvetlenebb kapcsolat kialakulásának lehetőségét az ellátási szintek között – mondta el Herczeg Zsolt polgármester. – Mivel a Dózsa György úti központi rendelő meglehetősen régi épület, amelynek korszerűsítését igen nehezen lehetne megoldani, szeretnénk az Egészségházat a kórház mellé telepíteni. Ennek érdekében még a kórház állami kézbe kerülése előtt kezdeményeztük a terület megosztását, melynek köszönhetően a régi véradó épülete, amely több éve kihasználatlanul áll, önkormányzati tulajdonban maradna.

– Egészségügyi szakmai szempontokat nézve mindenképpen örvendetes lenne, ha megvalósulna ez a fejlesztés – tette hozzá dr. Csellár Zsuzsanna, a mezőtúri kórház igazgatója. – Ezzel egy helyre kerülne az ellátórendszer összes egymásra épülő eleme, ami a betegek és az egészségügyben dolgozók számára egyaránt kedvező lenne. A kórházban az utóbbi időben megvalósult fejlesztéseket is ennek megfelelően irányítottuk, ráadásul az intézet területén ideális elhelyezést tudnánk biztosítani mindehhez.

A tervek tehát ésszerűek, a megvalósításhoz azonban mindenképpen szükséges az önerő előteremtése.

– A kiviteli tervek elkészültek, az önerőhöz szükséges összeget azonban jelenleg csak hitelből tudjuk előteremteni – tette hozzá a polgármester. – A jelenleg hatályos stabilitási törvény szerint azonban ehhez a kormány engedélye szükséges. Ezt akár meg is tagadhatják, hiszen a tervekben szereplő új mentőállomás nem tartozik a kötelező önkormányzati feladatok közé, bár senki sem vitatja szükségességét. Mindenesetre most állásfoglalást kértünk a nemzetgazdasági minisztériumtól, végső esetben pedig azt is elképzelhetőnek tartom, hogy előre értékesítjük a Dózsa György úti rendelő épületét azzal a megkötéssel, hogy csak az új egészségház elkészültével adjuk át az új tulajdonosnak használatra.

A mentőállomás is beköltözne

Az új Egészségházban négy háziorvosi körzet rendelője mellett az iskolaorvosi és a védőnői szolgálat is helyet kapna, s az eddiginél mindenképpen sokkal jobb körülmények között lenne lehetőség a kor követelményeinek megfelelő betegellátásra. A Országos Mentőszolgálat által felajánlott együttműködés pedig tovább javítaná a lehetőségeket. A szervezet azt a szándékát fejezte ki, hogy nyertes pályázat esetén hajlandó áthelyezni a helyi mentőállomást a fejlesztés megvalósításának új helyszínére. Ezzel kapcsolatban az OMSZ vezetői együttműködési megállapodás megkötését ajánlották. Jelenleg ugyanis a mentők körülményei is jócskán hagynak kívánnivalót maga után. A szervezet rövid távú fejlesztési elképzelései között azonban nem szerepel a mezőtúri mentőállomás felújítása, így a várossal közösen mindenképpen gyorsabban és hatékonyabban megvalósulhatna a beruházás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!