Közélet

2013.08.01. 13:38

Levette lábáról a herceget birkapörköltjével

Ezüst serleggel jutalmazta a túrkevei Kovács-család főztjét herceg Esterházy Antal az elmúlt hét végén A fertődi kastélyban rendezett főzőversenyen a 17. századi hangulatnak megfelelően tálalta fel a családfő, az utolsó kevi juhász a finomabbnál finomabb ételeket.

Szoljon.hu

– Hungarikum!, ezt mondta a herceg, amikor megkóstolta a kevi birkapörköltünket és a szilvapálinkát – számolt be a túrkevei Kovács Sándor, az Esterházy-kastély parkjában rendezett főzőversenyen történtekről. – A lányom és a feleségem tejszínes tárkonyos marharaguja szintén nagyon ízlett neki, így együtt értük el a második helyezést csárdakonyha kategóriában. A feleségem nagyszerűen főz, a lányom húsüzemben dolgozik, így alkotunk egy csapatot. Látják? Herceg Esterházy Antal dedikálta is a díjunkat. A zsűrinek a korabeli szokásoknak megfelelően, a 17. század hangulatát idéző módon, fatányérokban, favillával kellett feltálalni az ételeket. A feleségem és a lányom népviseletben, én pedig a kun juhászok ünnepi ruhájában vittem a kóstolót.  Mondanom sem kell, ilyen melegben szörnyű volt paraszting és a díszgombos mellény fölött a húszkilós subát is viselni, de ezt a tiszteletet megadtam a hercegnek. Még a díjátadón is ezt az öltözéket viseltem – árulta el.

Sándor elmondta, hogy a  köztiszteletben álló Esterházy Antal igencsak meglepődött, amikor meglátta a hatalmas adag birkapörköltet az ugyancsak nem kis méretű bográcsban.
– Mondta, hogy ekkora adagot ő bizony még eddig nem látott, nem igazán így ismeri a pörköltet – folytatta a kevi juhász. – Amikor azonban megkóstolta, elismerően bólintott. Megkérdeztem, hogy elfogadna-e egy adagot, és ő azt válaszolta: Sőt! Nagyon szépen kérem! Úgy vittem utána és a felesége után aztán a birkapörköltet – számolt be.

A túrkevei juhász azonban nem csak Fertődön (vagy ahogyan a herceg nevezte a helységet: Eszterházán) aratott sikert főztjével. Az idei túrkevei Juhászfesztiválon elnyerte a második és a harmadik helyezést is, tavaly pedig ugyanezen a rendezvényen első lett. Különdíjként pedig meghívást kapott a kilencedik kocsonyafőző fesztiválra.

– Már akkor mondtam a séfnek, hogy igazán nem vagyok jártas nagyon a főzésben, nálunk az asszonyok készítik a kocsonyát – folytatta Sándor. – Így aztán vittem a nejemet és a barátaimat is az eseményre. Az alapanyagot én készítettem elő, de  feleségem, Terike tudása kellett ahhoz, hogy elnyerjük életünk első kocsonyafőző versenyén a második díjat – mesélte.
Ezek után talán nem meglepő módon, a karcagi birkafőző fesztiválon ezüst fokozatú elismerést és két különdíjat hoztak el Kovácsék.
S hogy mi a titka főzőtudományuknak?

– Nincs semmi különleges receptünk – mondta a juhász. – Egyszerűen a húst és a fűszereket megfelelő arányban kell összekeverni. Ennyi a titka. Én édesapámtól tanultam mindezt, aki országos hírű birkafőző volt. Negyven évig mellette főztem, együtt  jártunk versenyekre, ahogy most a nejemmel és a lányommal is. A következő hétvégén megyünk újabb főzőversenyre, Verőcére a Csattogó-völgybe, ahol hadikonyha kategóriában indulunk. Majd Szolnokra szeptember 7-én, utána pedig Kalocsára – sorolta a kevi juhász a következő felkéréseket.


Nagyapja Szathmáry gróf juhásza volt

– Juhász volt mindkét nagyapám, az édesapám, szinte az összes nagybátyám, sőt az édesanyám is szakmabeli – kezdte Kovács Sándor, az utolsó túrkevei juhász. – Itt a városban akadnak, akik az utolsó mohikán néven is emlegetnek, hiszen páran foglalkoznak még juhokkal, de nem ismerek olyan embert, akinek juhász végzettsége van. Nagyapám Szathmáry gróf juhásza volt. Tavasszal elindult a nyájjal a Tisza-parton fel északra, egészen az orosz határig. Amikor érezte, hogy „félidő” van, hazaindult, hogy őszre otthon legyen – számolt be. – Minden nap mentünk, illett már napfelkeltekor odaérni. Egész nap a szabad levegőn tartózkodtunk napnyugtáig. Régen a juhásznak nem kellett óra, hogy tudja, hol jár az idő.

Címkék#Túrkeve
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!