Közélet

2013.08.11. 10:33

Meglepetésként ért mindenki, kinek állítanak szobrot

Szeptember végén Kisújszállás központjában, a volt Vigadó épülete előtti téren áll majd a Csukás István által is megörökített Bagaméri fagylaltos szobra, melyet Pintér Attila fiatal szobrászművész készít.

Daróczi Erzsébet

– Itt van, megjött Bagaméri, ki fagylaltját maga méri! – ugye sokaknak ismerős ez a mondat Csukás István Keménykalap és krumpliorrjából. A filmben szereplő fagylaltos kisújszállási volt. Az idősebbek tudják, az író gyerekkorából idézte meg Bagaméri Mihályt, aki az egykori Vigadó épülete előtt árulta fagylaltját. Szeptember végén itt fog állni Bagaméri szobra, Pintér Attila kisúji szobrászművész alkotása.

– Nagyméretű szobrokat készítettem már, de nem köztérre, ez az első ilyen – mondja Pintér Attila. – Tizenhat évesen csináltam az első köztéri munkámat Nyíregyházára, azóta vannak plasztikák, szobrok, a Dunántúlon áll egy Aradi vértanúk emlékművem. Remélem sokaknak visszajönnek majd gyerekkori emlékeik és örömmel állnak meg egy percre Bagaméri szobra előtt. Nagyon jó érzés, hogy a város engem kért fel az elkészítésére. A kiírás szerint az önkormányzatok olyan köztéri szoborra pályázhattak, ami a város kulturális jelenét erősíti, szimbolizálja. A készülő szobron Csukás István is szerepel majd, hogy milyen módon, az egyelőre maradjon titok az avatásig – kéri a szobrász, aki örül annak, hogy a város segítségével elkészítheti az alkotást. 

– Bagaméri Mihály, a múlt század közepén élt családjával Kisújszálláson. Egy háborús veterán volt, aki csak fagylaltot árult a volt Vigadó épülete előtt. Neki cukrászdája nem volt, feleségének is csak trafikja. Az idősebb kisújiak emlékeznek rá. Azt mondták, Alfonsóra kicsit hasonlított, de nem úgy öltözködött. Két lánya és egy fia volt, egyik lányáról van egy portré, azt használom fel az arcvonásaihoz. A szobor nem Alfonsó-szobor, nem Bagaméri Mihály-szobor, hanem mesésebben, Csukás Bagaméri alakja lesz. 

– Hogyan lett Önből szobrász?

– Édesanyám zongoratanárnő, édesapám Kazinczy-díjas nyelvápoló, irodalmár, magyar-francia szakos tanár. Nyilván tőlük örököltem kézügyességemet, kreativitásomat. Kicsi koromtól kezdve szerettem rajzolni. Bulkay Julianna tanárnő a szárnyai alá vett, neki köszönhetem a jó szakmai alapokat. A Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában Orr Lajos kiváló szobrászművész volt a mesterem. Nekik és az egyetemen Kő Pálnak köszönhetem mindazt, amit eddig elértem. Mivel édesanyámnál sokat voltam gyerekként a zeneiskolában, mindig szemezgettem a mellette lévő Papi Lajos Alkotóházzal. Most, hogy a mester volt műtermében dolgozhatom, fantasztikus érzés, nagyon nagy felelősség, de édes teher is egyben – árulja el Attila, akinek eddig három domborműve és a Bárány kútja állt Kisújszálláson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!