Közélet

2013.08.30. 12:32

Meglepő dolgot jelentett be a polgármester

Az utóbbi hónapokban három megyénkbeli polgármester is úgy döntött, lemond főállásáról és a későbbiekben tiszteletdíjért dolgozik tovább. Milyen okok vezettek erre? Ez lesz az új tendencia a kistelepüléseken?

Szoljon.hu

Businessman on money staircase

Fotó: Getty Images/Hemera

Tavaly év végén jelentette be a meglepett képviselőtestületnek Tiszainoka polgármestere, hogy januártól társadalmi megbízatásban vállalja a polgármesteri teendőket, azaz lemond főállásáról. A lakosok sokáig találgatták, mi az oka Szendreiné Kiss Erzsébet döntésének.
– Egyszerűen nem láttam biztosítottnak az idei polgármesteri fizetésemet akkor, amikor a település költségvetését állítottuk össze. A legjobb megoldásnak azt tartottam, ha másik munka után is nézek. Amikor megkerestek egy állásajánlattal a Budapesti Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet kecskeméti irodájától, nem gondolkodtam sokat. Két évre vállaltam el az ottani munkát, a polgármesterség mellett – árulja el a településvezető.

De hogyan lehet két teljes embert igénylő munkát ellátni? – kérdeztük.
– Napi 14-16 óra munkával. Reggelente beszaladok a hivatalba, akkor intézem el a sürgős feladatokat. Sokszor délután is ott vagyok estig, hogy a félbehagyott dolgaimat befejezzem. Pályázatot írok, minden hétvégére programokat szervezek, közmunkásokat irányítok, úgy gondolom, ugyanolyan színvonalon látom el a teendőimet, mint ahogy eddig is tettem – teszi hozzá a félig-meddig kényszerből „kétmunkahelyes” polgármesterré váló Szendreiné Kiss Erzsébet.
A szomszédos Tiszakürt első számú embere, Tálas László szeptembertől ugyancsak osztott figyelemmel végzi majd polgármesteri feladatait. Ő tanítani fog a helyi általános iskolában. Az ok, hogy miért jelentkezett a pedagógusi munkára, hasonló az inokai polgármester indokaihoz.
– Községünk nagyon kevés pénzből gazdálkodik. Közel sem biztos, hogy év végén is megkaptam volna a fizetésemet, ezért megyek oktatni. Évtizedeken keresztül dolgoztam pedagógusként Kürtön és Cibakházán is, így a munka közel áll a szívemhez. Ráadásul azt is szeretném, ha majd olyan nyugdíjam lenne, amiből meg tudok élni...

Tálas László megjegyzése jogos: az önkormányzati törvényben foglaltak szerint jövőre ugyanis a kisebb községekben a településvezetők az eddigi fizetésük harmadát sem kereshetnék majd meg, azaz be kellene érniük havi bruttó százezer forinttal. Ez nem sokkal haladja meg egy szakmunkás végzettségű közmunkás bérét. Jól felfogott érdekük tehát a polgármestereknek, hogy mihamarabb legyen még egy olyan tevékenységük, amiből további bevételhez juthatnak.

A tiszaroffi polgármester, Kamarás Zsolt 2006-ban a vállalkozás mellett döntött, így is került a település élére, azóta is cége számít a fő bevételi forrásának. Talán éppen emiatt nem tart igényt a polgármesteri fizetésre.
– Az első pillanattól kezdve jótékony célokra fordítom ezt a pénzt – mondja. – Felveszem ugyan, mert nem vagyok híve az ingyenmunkának, de létrehoztam egy alapítványt a településen, oda utalom át a fizetésemet. Arról azonban nem én döntök, hogy pontosan mi történik a pénzzel, hiszen nem vagyok tagja az alapítvány kuratóriumának. Az éves szinten mintegy kétmilliós összegből elsősorban a hátrányos helyzetűeket segítik.

A jövőben tehát az várható, hogy egyre több kistelepülési polgármester dönt inkább a társadalmi megbízatású munkavégzés mellett. Főállást vállalva máshol vagy valamilyen gazdasági tevékenységbe kezdve ugyanis biztosabb lesz a megélhetésük, mintha „csak” településvezetők lennének.


Az ingyenmunka nem elvárható

Nagyrév polgármestere, Sej János augusztus 15-e óta nyugdíjas. A polgármester a hetekben döntött úgy, hogy társadalmi megbízatásban, tiszteletdíjért dolgozik településén.
– Én azonban ragaszkodom ahhoz, hogy nap mint nap ott legyek a hivatalban. A személyes jelenlét nagyon fontos, el sem tudom képzelni, mások hogyan oldják meg a polgármesteri feladatokat távolról vagy „távirányítással”. Egy nagyobb lélekszámú településen persze járható az út akkor, ha az önkormányzat tagjai remek szakemberek vagy ha van olyan alpolgármester, aki ténylegesen tudja segíteni a polgármestert.
Sej János szerint ez náluk nem működne, hiszen az alpolgármesternek is van főállása, ráadásul Nagyréven se az alpolgármester, se pedig a képviselők nem kapnak tiszteletdíjat, a folyamatos „ingyen pluszmunka” pedig senkitől nem elvárható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!